Sernik waniliowy



Szybki w przygotowaniu, a potem znika w mgnieniu oka. Chyba najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam.
Lekki, kremowy w smaku, z rewelacyjnym, zaskakującym spodem. Sernik pierwszy raz upiekłam jadąc w odwiedziny do rodziców znajomej - i zawiozłam go staropolskim zwyczajem. Zjadający go, porównywali go czasem do tego w Coffee Heaven [a o lepszej recenzji nie ma co marzyć, bo ja wprost uwielbiam amerykańskie serniki].

Sernik waniliowy

Składniki:

Spód:

5 pojedynczych batonów Twix (135 g) - czyli trzeba kupić 3 opakowania
125 g ciastek Digestive - bez czekolady
75 g masła lub Kasi, roztopionego

Masa serowa:

Twaróg łowicki do serników - około 900 gramów
opakowanie 200 g śmietany 36% z Piątnicy [może być inna kremówka, ale musi być gęsta]
6 całych jajek
około łyżki aromatu waniliowego
cukier puder
(dawałam na oko, po zważeniu reszty nietkniętego opakowania okazało się, że zużyłam 70 gram)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Roztopiłam Kasię w rondelku - na bardzo wolnym ogniu - w tym celu Kasię należy pokroić na plastry, co jakiś czas zdejmować rondel z ognia i robić koliste ruchy rondelkiem - gwarancja szybszego roztopienia się i niespalenia).

Pokroiłam Twixy - w cieniutkie plasterki, tak, jakbym kroiła ogórki na mizerię...:)

Do robota kuchennego z końcówką noże, włożyłam ciastka, chwila wystarczy na wysokich obrotach, by ciastka zostały w 100% rozdrobione (jeśli zostanie jakiś większy kawałeczek, to nic nie szkodzi, ale w zasadzie, powinniśmy otrzymać pył). Do tego wlałam roztopioną Kasię - lekko ostudzoną, dokładnie wymieszałam. Po wymieszaniu dodałam pokrojone Twixy i znowu dobrze wymieszałam.

Masę ciasteczkową wyłożyłam do okrągłej formy do ciasta typu tortownica. [Ja mam silikonową formę - polecam, bo nie trzeba jej niczym smarować przed wyłożeniem ciasta! i absolutnie nic nie przywiera.]

Mocno docisnęłam spód w tortownicy - łyżką - i uformowałam w miarę gładką powierzchnię. Włożyłam tortownicę do lodówki na około 30 minut, żeby schłodzić spód i by stał się sztywny.

[Włączyłam piekarnik - temp. 180 stopni.]

Do malaksera (końcówki do zagniatania, mieszania itp) wyłożyłam ser [ważne by użyć dokładnie tego samego sera, inny da inne ciasto...) - Twaróg łowicki do serników - sprzedawany po 1 kg m.in. w Warszawie - w Złotych Tarasach - w Albercie/Carrefour Express - mało widoczny napis brzmi, że to serek waniliowy... w składzie zaś już jest np. masło i aromat - użyłam prawie całego - około 900 gramów.

do twarogu dodałam resztę składników z masy serowej, a więc: opakowanie 200 g śmietany 36% z Piątnicy, 6 całych jajek, około łyżki aromatu waniliowego, cukier puder i czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej.

Składniki z masy serowej wymieszałam dokładnie malakserem, nie ma potrzeby oddzielnego ubijania białek

Schłodzony spód wyjęłam z lodówki, na to równomiernie wylałam ciasto. Włożyłam tortownicę do piekarnika, początkowo przykryłam folią aluminiową, żeby wierzch się nie spiekł i zachował biały kolor.

Sernika nie piecze się do tzw. suchego patyka. Musi być jednak ścięty na górze - sprawdzałam to w ten sposób, że dotykałam go delikatnie folią aluminiową - gdy już nic się nie przyklejało do folii, wyłączyłam piekarnik. W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem ciasto piekło się około 1 h 15 minut. Jeśli zmniejszymy porcję sera o połowę, pewnie wystarczy 45-50 minut.

Sernik został w piekarniku całą noc - nie uchylałam drzwiczek.

Rano, gdy już ostygł całkowicie, włożyłam go na kilka godzin do lodówki.

Po wyjęciu kroiłam w dość małe kawałeczki - tak, by każdy mógł poprosić o dokładkę :)

Za drugim razem sernik podałam polany sosem truskawkowym. Zrobiłam go w ten sposób, że zmiksowałam całe opakowanie mrożonych truskawek [wcześniej rozmrożonych] - wraz z sosem pozostałym z rozmrożenia, dodałam ok. dwie płaskie łyżki cukru, około 1-2 łyżki soku z cytryny i mniej więcej 2 łyżki soku-syropu malinowego Herbapol. Sos nie był słodki, nie był też kwaśny. Myślę, że sernik i sos truskawkowy to dobre połączenie.

Photobucket


6 komentarze :

  1. uwielbiam serniki napewno w niedługim czasie wypróbuje oba przepisy ;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam!

    ten sernik podawałam z sosem owocowym

    sernik z jogurtów bałkańskich - w czekoladowym

    obie wersje są naprawdę warte wypróbowania!

    jesli nie dostanie się tego sera, to polecam przepis na masę serową dorotus z mojewypieki.blox.pl:

    Składniki na masę serową:

    * 450 g twarogu trzykrotnie zmielonego
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    * 3 jajka
    * 120 g cukru pudru
    * 225 ml śmietany kremówki

    [moja uwaga jest taka, że jeśli nie mamy ekstraktu z wanilii i dodajemy aromat waniliowy, to trzeba trochę zmniejszyćjego ilość - 2 łyżki to wówczas raczej za dużo]

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, sernik jest po prostu genialny!! :) Robiłam go dokladnie z tym samym twrogiem łowickim z malakserem jest to praca na pół godziny a efekt.... rewelacja :D Pozdrawiam Autorke Bloga i zycze samych smacznych pomyslow :)) Gusia

    OdpowiedzUsuń
  4. Gusia, bardzo się cieszę, że sernik Ci smakował! :)

    pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana, tylko 70g (ok 2/3 szklanki) cukru pudru? Wydaje mi sie, ze za malo ale nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten ser zawiera w sobie zarówno masło, jak i trochę cukru. Gdybyś użyła innego sera, polecam twaróg tłusty mielony i cukru do smaku, ok. 250 g

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)