piątek, 9 stycznia 2009

Deser z jabłka [lekki]


Minimum kalorii, a deser jest naprawdę dobry. Prawie jak szarlotka, z której i tak środek jest zawsze najlepszy. Gotowe w 20-25 minut.

Składniki [jedna porcja]:

1 duże słodkie jabłko
1 płaska łyżeczka cukru cynamonowego [mam marki Delecta]
1 płaska łyżeczka przyprawy do szarlotki [mam marki Kamis]
2-3 łyżki wody

[gdy ktoś nie ma cukru cynamonowego i przyprawy do szarlotki proponuję użyć: 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę cynamonu, szczypty mielonego imbiru, kardamonu, mielonych goździków - lub innych przypraw korzennych]

Wykonanie:


Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, następnie na dość cienkie plasterki. Plasterki przełożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia lub żaroodpornej miseczki, posypać cukrem cynamonowym i przyprawą do szarlotki. Polać 2-3 łyżkami wody [ja nie wysmarowywałam naczynia masłem, woda miała m.in. pomóc by jabłka nie przywarły do dna naczynia]. Piec w gorącym piekarniku (u mnie ok. 200 stopni) przez 15-20 minut.

Przełożyć do miseczki, wymieszać, podawać gorące.

***update

Robiłam ponownie. Komentarz gościa-kobiety: "to jest bardzo dobre".

2 komentarze:

  1. Witaj!
    Jem jabłuszka na ciepło tez w podobny sposób, ale dodaję jeszcze starta skórkę z pomarańczy zamiast cynamonu i ta wersja tez jest również bardzo dobra tak jak Twoja, a i lekka to jej dodatkowy plus. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyprobowalam, bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń