sobota, 17 stycznia 2009

Szarlotka domowa



Ciasto wykonała moja siostra. Jej pierwsza szarlotka :)

Podawać ciepłą, najlepiej z gałką lodów waniliowych. Przepis Asi z kwestiasmaku.com.


Szarlotka domowa

Składniki:

Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia (pominąć, jeśli lubimy mniej słodkie desery)
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 250 g masła roślinnego (a jeszcze lepoiej masła)
- 3 żółtka
- 1 całe jajko

Jabłka:
- 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
- około 12 łyżeczek cukru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 5 -10 dag rodzynek - można pominąć, jeśli nie lubisz
- 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem (uwaga: ja nie dodaję cukru, ew. 1 łyżkę, bo lubię połączenie słodyczy ciasta i kwaśnego nadzienia) oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.

CIASTO KRUCHE: Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz zimne masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.

Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. ladna ta szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratulacje dla siostry, szarlotka świetna wyszła i jak na pierwszy raz jest się czym szczycić. :))
    Uwielbiam szarlotki i wszystkie desery z jabłkami. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę, debiut bardzo apetyczny.

    OdpowiedzUsuń