Pasta mięsna do chleba



Czyli rzecz o tym jak wyczarować dobre smarowidło z mięsa pozostałego z rosołu, za którym jakoś nikt nie przepada. Ta pasta to prawdziwy konkurent wędlin i serów. Ma wyrazisty smak. Bardzo mi smakowało. A czy uwierzycie, że na zdjęciu jest tylko jedna kromka chleba? Tak :) tylko pokrojona na cztery trójkąty - optycznie jest jej więcej.


Pasta mięsna do chleba

Składniki:

  • 400 gram ugotowanego mięsa z rosołu (liczonego po obraniu z kości, chrząstek i zbędnego tłuszczu)
  • 2 średnie cebule (wielkości mandarynki)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego - dobrej jakości
  • sól, pieprz, papryka słodka (w dużej ilości)

Wykonanie:

Cebulę kroimy, podsmażamy na kilku (3-4) łyżkach oleju, aż będzie złocista. Użyłam oleju z tymiankiem i oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia pół na pół, ale może być też masło klarowane lub zwykłe w połączeniu z olejem.
Mięso i podsmażoną cebulę mielimy dwukrotnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością papryki słodkiej. Na koniec dajemy koncentrat pomidorowy - ilość wedle uznania - proponuję dodać go metodą prób i błędów, do interesującego nas smaku.

5 komentarze :

  1. fajny pomysł na rosołowe mięso
    u mnie w domu jednak lubiane i zjadane :-)
    ale gdy kiedyś zostanie to z pewnością wykorzystam do takiej pasty

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta musi być dobra:)


    Ps: a moze wpadniesz? ,zapraszam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też ostatnio robiłam pastę z mięsa z zupy, ale z jajkami, majonezem, musztardą i chrzanem. Ta też musi być fajna - następnym razem spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat dzisiaj rosół na obiad, spróbuję. Pasta wygląda smakowicie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. powtarzałam dziś tę pastę - zmiksowałam ją w malakserze - dało radę, już zapomniałam, jak dobrze smakuje :)

    jadłam ją na 1 ogromnym liściu sałaty lodowej - przykrytą garścią kiełków lucerny i kolejną warstwą sałaty

    smakowało super - i o dziwo wraz z wcześniejszym kubkiem czystego barszczu czerwonego, wystarczyło mi na dłuższy czas

    można też w wersji dietetycznej - bez chleba - co daje przepis dla I i II fazy diety South Beach

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)