piątek, 3 kwietnia 2009

Koreczki z awokado i łososiem




Tylko 4 składniki. Bardzo dobre połączenie smaków. Nie wszystko co dobre wymaga godzin spędzonych w kuchni :)

Składniki:
awokado
łosos wędzony - plastry lub w kawałku
sok z cytryny
twarożek (uzylam gotowego)

dodatkowo: wykałaczki

Wykonanie:

Dojrzałe awokado kroimy na pół (naokolo pestki), przekręcamy połówki tak, by bezpestkowo wydobyć jedną połowę warzywa. Obieramy ze skóry. (częsc, na której pozostała pestka obieram takze, a kroję awokado operując nozem na pestce), kroimy na kawałki - duze kostki. Awokado skrapiamy obficie sokiem z cytryny.

łososia w kawałku pokroić na duże kostki, jesli mamy go w plastrach - rwiemy na mniejsze kawałki.

Na wykałaczkę nadziewamy łososia, jako drugie awokado. Jemy nabierając uprzednio koreczkiem sporo twarożku.

Pyszne!

2 komentarze: