Zupa-krem z pomidorów


Aromatyczne, smaczne pomidory, o niezbyt ładnym wyglądzie, dostępne głównie na targowiskach. Ostatnie gruntowe. Mięsiste. Idealne do zupy. Oczywiscie mogą być inne, wtedy zmniejsz lub w ogole zrezygnuj z dodawania wody.

Składniki (1 porcja):

5 pomidorów gruntowych podłużnych
1 łyżka masła
8-10 listków świeżej bazylii
1 łyżeczka cukru
0/5-1 łyżeczki soli
pieprz
ewentualnie 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Zagotować wodę. Ponacinać pomidory - zrobić krzyżyk na jednym końcu - włożyć je do wrzątku na około minutę. Wyjąć, wrzucić do naczynia z zimną wodą (ok. 1 min); następnie obrać ze skórki oraz usunąć zielone końcówki.

W garnku roztopić masło, włożyć pokrojone pomidory i dusić pod przykrywką na średnim ogniu ok. 15 minut. Kilka minut przed końcem gotowania dodac bazylię porwaną na małe kawałki. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Zmiksować. Gdy zupa jest zbyt gęsta, można dodać do. 1/2 szklanki wody.

Najlepiej odstawić na ok. pół godziny, by smaki się połączyły.

5 komentarze :

  1. Ach! wlasnie zmiksowalam swoja zupe :) robie ja bardzo podobnie! dzis dodalam jeszcze czerwona papryke. Jesien to cudowna pora roku, prawda :)? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. a dodajesz jakis innych przypraw do swojej?

    P.S. jesien ujdzie jak nie ma deszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czasem wydaje mi sie ze maslo jest tu najwazeniejsza przyprawa :) oprocz tego czarny pieprz, sol i cukier, czasem zabek czosnku, ale niewielki, wczoraj nie doddalam bazylii, bo balkonowa nie poradzila sobie ze sniegiem, a nie zalozylam jeszcze 'wewnetrznego' ogrodka. zreszta...jak tak zaczelam pisac, to doszlam do wniosku, ze pomidorowka zasluguje na posta :) moge dzisiaj sie wrobie. dam znac :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka letnia zupka jesienią? Ech... Może to i dobra kuracja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, u mnie tylko chlodniki są prawdziwie letnie

    resztę jem jak chcę :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)