niedziela, 22 listopada 2009

Warzywa orientalne na ostro




To niekoniecznie jest prawdziwe orientalne danie, raczej domowe jego wariacje. Zamiast grzybów można by dac kurczaka, dodac orzechów nerkowca, kiełków itd. Podane danie jest bardzo ostre (zeby je zlagodzic, mozna dac czuszkę bez pestek i mniej ilosciowo). Wszystkie składniki kupiłam pod Halą Mirowską (na stoisku u podstarzałego hippisa). 2 porcje - jako samodzielne danie.

Składniki:

1 mała kapusta pekińska (po poszatkowaniu 270 gram)
1 mała papryka żółta
12 kapeluszy grzybów pachnących (uprzednio namoczonych w wodzie)
1 czuszka
gruby szczypiorek wraz z mini cebulką (3 łyzki)
2 łyzeczki słodkiego sosu chili
2 łyzeczki sosu rybnego
1 łyzeczka octu ryzowego
1 łyzeczka sosu sojowego
1 łyzeczka oleju sezamowego
2 łyzki oleju
3 gałązki kolendry o grubych łodygach (kupowanej na wagę, ok. 2 zl) - mozna zastapic kolendrą w listkach
sok z połowy limonki
1 bardzo duzy ząbek czosnku (lub 2 mniejsze)
ok. 2 łyzeczki drobno posiekanego imbiru

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, drobno kroimy czuszkę (u mnie z pestkami), paprykę kroimy w kostkę. Namoczone wczesniej grzyby wyciskamy z nadmiaru wody i kroimy w paseczki. Siekamy szczypiorek i kolendrę.

Imbir i czosnek bardzo drobno siekamy.

W garnku (duzej patelni/woku) rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i imbir. Po ok. 20 sekundach dodajemy pozostale warzywa. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym, octem ryzowym, sokiem z limonki, sosem chili i olejem sezamowym. Mieszajac od czasu do czasu dusimy warzywa przez ok. 4-5 minuty (mozna przykryc) - az warzywa lekko zmiękną, ale kapusta pozostanie lekko chrupiąca. Moim zdaniem nie trzeba dosalac. Podajemy gorące.

1 komentarz: