piątek, 9 lipca 2010

Cukier różany





Czyż nie jest fajnie mieć taki oryginalny cukier w swojej spiżarni? ...i zaskoczyć kogoś podając mu go do herbaty? Brzmi niezwykle, a robi się go bardzo prosto. Najtrudniej znaleźć krzak róży - z dala od drogi i spalin. Płatki róży powinny być oczyszczone z pyłku i pozbawione białej nasady. Białe końcówki suszymy i wkładamy do zapachowych woreczków. Przepis znalazłam na tym blogu.

Składniki:
  • 2 duże garści oczyszczonych płatków róży
  • 2 szklanki cukru

Wykonanie:

Różę rozetrzeć blenderem lub w moździerzu - na drobne kawałeczki (prawie pasta). Przełożyć do naczynia z cukrem i dokładnie wymieszać, rozcierając całość drewnianą łyżką. Idealnie nadają się do tego płaskie plastikowe pojemniki.

Kiedy cukier mocno się zabarwi, przesypać na tacę, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wysuszenia. Cudownie suszy się w cieniu na powietrzu, bo po kilku godzinach jest już gotowy do przesypania go do słoika. W mieszkaniu może to trwać nawet dwa dni. Jeśli cukier będzie nieco zbrylony po wysuszeniu, wystarczy go rozdrobnić w moździerzu.

Wspaniały do herbaty i aromatyzowania ciast i ciasteczek.

P.S. Dałam spore garści płatków róży, nie zaszkodzi dać nawet trochę więcej.


14 komentarzy:

  1. Nino! Oj, cudownie jest mieć coś takiego w spiżarni! Piękne zdjęcia - aż czuję ten czarowny aromat róż!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O jaaa.. różany cukier.
    To jest to!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    czy może byc dzika roża?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna musi byc jesienna herbata z takim cukrem. ja mam tegoroczną różę w dwóch słoiczkach, też będzie aromatycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. edysqa- JAK NAJBARDZIEJ ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. asieja - słowo "jesień" odganiam jak mogę, teraz właśnie rozkoszuję się latem i niezwykłą różnorodnością kulinarną, bogactwem owoców, tym, że w każdej kawiarni pełno jest ludzi, że jest przyjemnie ciepło... o jesieni nie chcę nawet myśleć, nawet z cukrem różanym [tym bardziej, że ja nie słodzę herbaty ;)]

    Anno- niedługo może stać się trendy, uważajmy ;)

    Olciaky - Twoja konfitura truskawkowa też niczego sobie, chętnie bym podjechała do Ciebie - choć to daleko i choć benzyna kosztuje więcej niż przesyłka, żeby Cię zwyczajnie poznać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny przepis, jeszcze dziś szukam takiej róży, obym znalazła, bo mam smaka na taką różaną herbatkę :), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmm, ależ musi pachniec. Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny kolor ma ten cukier. Super pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bajecznie, tak delikatnie i pastelowo!

    OdpowiedzUsuń
  11. poświęcę się i dodam do swojego cukru róże z ogródka:) super
    pozdrawiam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  12. Ech, co ja bym dała za róże!
    Witaj wśród Kwiatożerców:)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowny przepis;) chyba i ja sprobuję;]]]

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudnownie różowy cukier...
    Znakomity pomysł:)
    Już czuję ten różany aromat w moim domu:)

    OdpowiedzUsuń