Tort z orzechów laskowych z kremem z mascarpone



To jest wspaniały tort, dlatego doczekał się dwukrotnej powtórki. Zażyczono go sobie na urodziny, co więcej zaklepano go już 7 miesięcy wcześniej. Dlatego też ten tort opiera się porom roku - orzechy kojarzą się z jesienią, zimą... Przerobiłam wcześniejszy przepis z tego bloga [tu też można obejrzeć przekrój] - przetestowałam już więc opcje z orzechami laskowymi i włoskimi. Biszkopt jest tylko dodatkiem [choć bardzo ważnym, nie można dać zwykłych spodów] do naprawdę wspaniałego kremu. Ciasto najlepiej zacząć przygotować na dwa dni przed uroczystością - wówczas dobrze upiec biszkopt, następnego dnia przełożyć kremem i odstawić całość do lodówki - ten tort z każdym dzień jest bowiem lepszy.

Tort z orzechów laskowych z kremem z mascarpone

Tort (ciasto):

Składniki:
  • 30 dag mielonych orzechów laskowych [można kupić w sklepie gotowe, zazwyczaj pakowane po 200 g]
  • 30 dag cukru
  • 12 jajek
  • 1 szklanka [tu 250 ml] bułki tartej [ok. 110 g]

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z 1/2 cukru do białości (najlepiej mikserem), dodać orzechy, bułkę tartą (stopniowo, bo będzie bardzo gęste).

Białka ubić na sztywno z resztą cukru. Delikatnie połączyć z masą żółtkowo-orzechową.

Piec w dużej tortownicy (27 cm) ok. 45 minut w temp ok. 200 o C (u mnie 180o C). Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy w środku.

Krem:
Składniki:
  • 750 g mascarpone
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego (trochę więcej niż pół puszki mleka z Gostynia o wadze 533 g)

  • Dodatkowo: starta czekolada do dekoracji.

Wykonanie:

Przełożyć mascarpone (bezpośrednio wyjęte z lodówki) do miski. Zmiksować na puszysty krem przechodząc od niższej do najwyższej szybkości miksera. Dokładać partiami mleko skondensowane nadal miksując. Ilość mleka należy dobrać indywidualnie, moim zdaniem wystarczy 300 g, krem wtedy bedzie delikatnie słodki.

Krem można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce w szczelnym opakowaniu.

Składniki do nasączenia tortu:
  • mocna herbata (po kilka łyżek na każdy krążek orzechowy)

Wykonanie całości:

Upieczony (najlepiej dzień wcześniej) biszkopt orzechowy przekroić na 2-3 krążki. Każdy nasączyć mocną herbatą (polać na każdy krążek kilkoma łyżkami), przełożyć kremem - pomiędzy krążkami, boki i wierzch.

Wierzch można udekorować np. wiórkami czekolady.

Uwaga: orzechy kupuję już zmielone w Lidlu [chociaż o to coraz trudniej], raz kupiłam też tam mleko skondensowane marki Pilos [nie mieli mleka z Gostynia, a ja się spieszyłam]. Moim zdaniem jest spora różnica smakowa, warto nawet poświęcić trochę więcej czasu, by poszukać produktu markowego.



10 komentarze :

  1. ten słodki krem i orzechy.. zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mascarpone, orzechy... Jak nie lubię tortów, tak ten zapowiada się bardzo smakowicie.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo, krem z mascarpone - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. orzechowy biszkopt i krem z mascarpone to jest napewno pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja upiekę sobie podobny tort na urodziny :) Czyli już za kilka dni hihi
    Mam przepis od Mamy - a jakże! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spód był tak ciężki,że omal nie spaliłam miksera:) Krem "przemiksowałam" i się zważył, ale tort byl nadal pyszny:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wastalawista - cieszę się, że smakował;

    jeśli mogę w sprawie zważenia się mascarpone - zauważyłam, że pod tym względem właśnie najbezpieczniej jest wybierać naszą rodzimą Piątnicę, te włoskie lubią płatać figle dużo częściej [czytałam gdzieś na forum kulinarnym]; mascarpone z Piątnicy jeszcze nigdy mnie nie zawiodło, a tak z ciekawości zapytam - jakiego Ty używałaś?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Chciałam zapytac, czy do biszkoptu nie dodaje Pani proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie dodaje się proszku. Biszkopt zawiera dużo jajek - białka są ubite na sztywną pianę i to one są podstawą ciasta. Poza tym ciasto nie jest typowym biszkoptem, jest raczej ciężkie - przez orzechy zamiast mąki. Tylko proszę delikatnie wymieszać masę orzechową z białkami - tak, żeby nie zniszczyć struktury ubitych białek.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)