piątek, 20 sierpnia 2010

Kaszmirski chutney rzodkiewkowy



Kuchnia indyjska w wydaniu bardzo interesującym. Orzeźwiający "sos", który podawałam do mięs i warzyw z grilla - zrobił furorę! Mięta i prażony kmin to super duet. Przepis z programu "Łatwa kuchnia indyjska 2". Na szczęście udało się zrobić zdjęcie, bo na działce, w lesie, nie ma czasu na takie ceregiele :)

Składniki:
  • 1/2 litra greckiego jogurtu [dałam 400 gram]
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżka nasion kminu rzymskiego [kuminu]
  • mała garść świeżej mięty
  • sól do smaku

Wykonanie:

Rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Nasiona kminu rzymskiego uprażyć na suchej patelni. Miętę [same listki] drobno posiekać.

Połączyć rzodkiewkę, kmin rzymski, miętę i gęsty jogurt grecki, posolić do smaku. Schłodzić przez ok. godzinę w lodówce. Podawać do mięs i warzyw - np. z grilla.

7 komentarzy:

  1. Chutney'owo było i wczoraj u Mnie.
    Zrobiłam jabłkowy:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. chutney rzodkiewkowy? ojej, bardzo intrygujące! hmm.. ciekawe, czy smaczne... ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na niecodzienny grillowy dodatek. i nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny, prosty przepis. Kupie jutro rzodkiewki:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Thiesso - tylko spory pęczek ;) robiłam to jakiś czas temu [niestety na zdjęcie czekałam miesiąc, bo nie ja byłam fotografem - ja wtedy tylko w kuchni ;)]. Przepis spisałam od razu ze strony programu, ale coś mi jeszcze mówi, że starte rzodkiewki poczekały na mnie [tzn. na robienie tego chutneyu] jakieś 10-15 minut i że odcisnęłam z nich wodę.

    nobleva - żebyś wiedziała, że fajny ;)

    asieja - w domu podczas imprezy też by się sprawdził

    Karmel-itko - smaczne, jedna z moich koleżanek powiedziała o nim "to jest genialne"

    Olciaky - a wiesz, że ja innych, tzn. prawdziwych chutney-ów to jeszcze nigdy?

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smakowicie sie zapowiada.

    OdpowiedzUsuń