1 szklanka [cup] = 235 ml
1/2 szklanki = 120 ml
1/3 szklanki = 80 ml
1/4 szklanki =60 ml
1 łyżka stołowa = 14,79 ml
1 łyżeczka = 4,93 ml
1/2 łyżeczki = 2,46 ml
1/4 łyżeczki = 1,23 ml
[miary amerykańskie, których używam]
Jeśli w przepisach stosuję powyższe miary: zawsze używam płaskich łyżek, łyżeczek i szklanek produktów, chyba, że inaczej jest zaznaczone w przepisie.
Jak "zważyć", nie mając wagi? Najlepiej kupić miarki, z uwzględnieniem małych, łyżkowych - czyli tych dotyczących ml:
Oto podstawowe produkty:
1 płaska łyżka mąki pszennej = 12 g
1 płaska łyżka cukru pudru = 10 g
1 płaska łyżka mąki migdałowej = 7 g
1 płaska łyżeczka cukru = 6 g @ Napisz do mnie