Ratatouille czyli francuska klasyka



Ratatouille jest wyjątkowo smaczną potrawą z warzyw, z pysznym sosem z dodatkiem ziół. Takie chłopskie, francuskie jedzenie. Niektórzy dodają jeszcze bakłażan, a także obsmażają pokrojone cukinie i bakłażana oddzielnie na oliwie, po czym łączą z pomidorowym sosem. Można podawać np. z kaszą jaglaną albo ryżem, ale ja wolę jeść bez niczego, po prostu same warzywa.

Ratatouille

Składniki [2-3 samodzielne porcje]:


  • 70-80 dag cukinii
  • 3 pomidory [można dać pomidory z puszki]
  • 2 papryki: jedna zielona, jedna żółta
  • 80 g koncentratu pomidorowego [dobrej jakości]
  • 3 małe cebule
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • suszony tymianek, bazylia
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki do posypania na talerzu


Wykonanie:

Przygotować wszystkie warzywa. Nieobrane cukinie pokroić w półplasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, ściągnąć skórkę i pokroić na ćwiartki. Paprykę i cebulę pokroić w dość grube paski.

Olej wlać do rondla albo niezbyt dużego garnka. Gdy się rozgrzeje, wsypać do niego cebulę i podsmaż na niedużym ogniu na jasnozłoto. Po zeszkleniu cebuli - czyli po kilku minutach, dodać pomidory i drobno pokrojony czosnek. Po 2-3 minutach dodać paprykę, liść laurowy, tymianek, bazylię (3-4 łyżeczki ziół prowansalskich), sól i pieprz. Dusić kilka minut pod przykryciem. Włożyć do garnka rondla cukinię i dusić około 10 minut. Pod koniec dodać przecier pomidorowy. Podawać na ciepło, przed podaniem posypać natką pietruszki.

[bardzo chwalę sobie zamrożenie kilku ogromnych pęczków natki pietruszki w lecie, teraz jest jak znalazł]


Indeks glikemiczny:

pomidory -  23; papryka - poniżej 20; cukinia - poniżej 20, cebula - poniżej 20

Danie o niskim indeksie glikemicznym. Przepis dla I i II fazy diety South Beach.


14 komentarze :

  1. Ponoć to danie odpowiednio przyrządzone jest niesamowicie dobre. Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię cukinie..dobry przepis na piatkowa kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ratatouille mogłabym jeśc na okrągło i też najchętniej same, z tym że u mnie obowiązkowo musi być w składzie bałażan.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo bardzo lubię, choć wolę w wersji węgierskiej - z dużą ilością papryki i mięsa lub wędzonej, najlepiej pikantnej kiełbasy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja to danie bardzo dobrze znam! To znaczy jadłam go bardzo często i zupełnie nie miałam pojęcia, że ono ma taką nazwę! :D No to szok!

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chyba nigdy nie pozbędę się skojarzenia z animowanym filmem dla dzieci ;-)
    Ale nigdy nie przyrządzałam tego dania sama...

    OdpowiedzUsuń
  7. To danie zdecydowanie przywoluje w mojej pamieci upalne letnie dni. We Francji je sie je nawet na zimno dla ochlody. Bakłażan koniecznie, natomiast niekoniecznie widze tu przecier. Moim zdaniem same pomidory wystarcza. No i oliwa byłaby bardziej na miejscu niz olej rzepakowy...

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli chodzi o używanie oleju rzepakowego zamiast oliwy, to często stosuję taką zamianę celowo - olej rzepakowy jest bardzo zdrowy, nawet zdrowszy niż oliwa z oliwek [chociaż przyznaję, że oliwa jest smaczniejsza]

    jeśli chodzi o przecier - kiedyś go unikałam, ale widzę, jaka ogromna różnica w smaku jest pomiędzy markami, kupuję np. koncentrat Łowicza, który jest najprawdziwszą pastą pomidorową, jest wart polecenia

    Belgio - chętnie spróbuję wersji z bakłażanem w sezonie letnim :) teraz dostępność warzyw jest mocno ograniczona

    OdpowiedzUsuń
  9. Francuska klasyka w najlepszym wydaniu! Bardzo, bardzo apetycznie wygląda Twoja wersja!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie ratatuje tez w wersji z baklazanem zawsze. rowniez wole jesc ja bez dodatkow, ale czesto na drugi dzien podaje z makaronem, dodajac wczesniej oliwki lub kapary, albo jedno i drugie oraz posypuje serem feta. Sprobuj kiedys.
    A w Lidlu baklazany sa tanie przez cala zime.

    OdpowiedzUsuń
  11. Thiesso - dzięki za cynk z bakłażanami, uwielbiam Lidla, ale mam super daleko, więc jestem tam rzadko. Podjadę przy okazji i zrobię z bakłażanami. Masz gdzieś swoją wersję na blogu?

    ***

    chętnie posłucham jaka jest Wasza wersja ratatuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszna sprawa takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam takie smaki zimą :D
    a cukinia kojarzy mi się z latem... echh... wiosna mogłaby już się objawić ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. lekko i smacznie, czyli w sam raz na kolację :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)