wtorek, 17 maja 2011

Kurczak w parmezanie z sosem delikatnie jabłkowym



Wyśmienity obiad. Kurczak we wspaniałej panierce serowej z dodatkiem sosu - który sam w sobie jest smaczny i można go zrobić także do polania warzyw. Kurczaka można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku - tuż przed jedzeniem. Jedna uwaga - trudno oszacować ilość panierki - zależy od naszej hojności dla poszczególnego kawałka kurczaka i od wielkości tych kawałków. Inspirowałam się przepisem z amerykańskiego Taste of Home.

Kurczak w parmezanie z sosem delikatnie jabłkowym

Składniki (4 porcje):

  • 650 g podudzi z kurczaka bez kości (z 14-16 sztuk)
  • 1 szklanka mąki pszennej graham (albo białej)
  • 1/3 - 1/2 szklanki startego parmezanu (ewentualnie innego ostrego sera np. ementalera)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego

SOS:
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka/rosołu
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na średniej wielkości kawałki. Przygotować 2 głębokie talerze - jeden z rozbełtanymi widelcem jajkami, drugi z mąką, solą, pieprzem i startym na tarce parmezanem.

Rozgrzać patelnię, rozpuścić masło klarowane. Kurczaka najpierw zanurzać w misce z jajkami, a następnie w mieszaninie z mąki i parmezanu. Kurczaka smażyć partiami z każdej strony, po kilka minut, aż do zrumienienia.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, usmażonego kurczaka zawinąć w folię aluminiową, dopiekać przez 7-10 minut (ja mam w ten sposób pewność, że kurczak nie będzie surowy - zupełnie jak w przypadku kotletów mielonych).

Przygotować sos: w rondelku połączyć gorący bulion z sokiem, doprowadzić do wrzenia, dodać sok z cytryny, pieprz i sól oraz trochę masła - po jego roztopieniu zdjąć z ognia. Tak przygotowanym sosem polewać kurczaka.

Serwowałam z ziemniakami i sałatką na ciepło - z kiełków fasoli mung.



9 komentarzy:

  1. delikatnie jabłkowy... hm ;]
    ciekawie brzmi, nie powiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. Szczególnie do gustu przypadł mi sos!Zapisuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połaczenie. Danie wygląda jak prosto z restauracji!

    OdpowiedzUsuń
  4. Buziaczek - och dziękuję :) - potem zwiększyłam trochę wielkość porcji ;)

    Ewo - sos jest naprawdę fajny

    Karmelitko - :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sos swoją delikatnością kusi:-) Wszystko razem musi wspaniale smakować, samo zdjęcie oddaje już połowę smaku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. gdyby mi to podano w restauracji, wstałabym i poszła ucałować kucharza. arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  7. śliczna kompozycja, kurczak wyglada smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, prawdziwa rewelacja! Zapisuję natychmiast:)

    OdpowiedzUsuń