środa, 22 czerwca 2011

Granola na śniadanie - pieczone, chrupiące płatki owsiane

Zdrowa wersja granoli. Użyty tu sok jabłkowy to fantastyczny sposób z magazynu Delicious na nasączenie płatków owsianych przed pieczeniem - zamiast oleju/oliwy. Pełnoziarniste płatki owsiane, bakalie, orzechy, ziarna sezamu, wiórki kokosowe. Plus jogurt. Plus owoce. Dla mnie to idealne śniadanie. Spróbujcie i Wy, nie zawiedziecie się. Dodatki do płatków owsianych są dowolne - dałam to, co miałam, co wydawało mi się że będzie pasować, co lubię.

P.S. Trochę mnie tu nie było. Stęskniłam się :)






Photobucket



Granola na śniadanie - pieczone, chrupiące płatki owsiane

Składniki:


  • 2 łyżki łagodnej oliwy lub oleju rzepakowego
  • 150ml soku jabłkowego 100%, najlepiej świeżo wyciskanego
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 80-100ml syropu klonowego (miodu/golden syrupu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 450g płatków owsianych - nie błyskawicznych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 200g suszonych żurawin lub rodzynek
  • szczypta soli

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C/z termoobiegiem 140°C/gazowy 3.

2 blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić. Olej, sok jabłkowy, syrop klonowy, wraz z wanilią i szczyptą soli podgrzać - do dokładnego połączenia się składników. Dodać sok z cytryny.

Do dużej miski wsypać wszystkie pozostałe składniki oprócz żurawin. Przemieszać, wlać ciepły płyn jabłkowo-klonowy. Dokładnie wymieszać - by pokryte zostały wszystkie płatki owsiane.

Przełożyć na blachy do pieczenia, wyrównać łyżką. Mieszać co 10 minut, w połowie pieczenia zamienić miejscami blachy.

Piec 45-60 minut aż do czasu wysuszenia i zrumienienia płatków. Podczas ostatnich 10 minut pieczenia można podpiec żurawinę (ale ja tego nie robię).

Studzić w uchylonym piekarniku. Można przechowywać wiele dni z zakręcanym słoiku.




12 komentarzy:

  1. Witaj, My tez tesknilismy :)
    Piękne Twoje śniadanie..i pomysł z tym sokiem super ..sokowirówka moja przyda się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) już teraz będę mieć więcej czasu, to będę gotować, a tym samym bywać tu częściej :) kupiłam raz granolę z sklepie - była słodsza i podejrzewam, że miała sporo tłuszczu - a przy tym była bardzo droga. Szukałam alternatywy

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam granolę, pysznie Twoja wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stanowczo do wypróbowania! Przepis już zapisałam i będę testować :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  5. Nina świetny przepis , fajne zdjęcia , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam, alez bym zjadła takie sniadanko:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie troszke Cie nie było.
    Granola super. Tej kupnej nawet nie kupuje, bo taka domowa jest przeciez smaczniejszsza i zdrowsza. Wiadomo z czego zrobiona.

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję Wam za tyle miłych słów, aż chce się wracać :) Pzdr Was serdecznie

    P.S. Miałam kilka ważnych spraw zawodowych - teraz już mam więcej czasu na przyjemności

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ładne zdjęcia i ładne te naczynka :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam! Jest absolutnie PRZEPYSZNA!!! Wielkie podziękowania za wyszukanie takiego cudownego przepisu :) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, bardzo się cieszę, że zrobiłaś :) Miłego dnia! Nina

    OdpowiedzUsuń