niedziela, 17 lipca 2011

Kokosowy kurczak na dębowej sałacie





Kurczak w panierce kokosowej - warto spróbować. Sałata może być też zwykła, ale dębowa jest atrakcyjniejsza wizualnie - bardziej mnie do siebie przekonuje. Na letni obiad.



Kokosowy kurczak na dębowej sałacie

Składniki [2 porcje]:

  • 300 g kurczaka - filet lub pozbawione kości i skóry podudzia
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mleka
  • 30 g masła klarowanego do smażenia - lub masło i olej 50% - 50%
  • mieszanka sałat np. dębowej i lodowej
  • 1 mała bułka grahamka
  • kawałek papryki czerwonej
  • 2 małe pomidory malinowe
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i ocet balsamiczny


Wykonanie:

Kurczaka umyć, oczyścić z tłuszczu, pokroić na niezbyt małe kawałki (podudzia na 2-3 części).
Przygotować 2 talerze: jeden z mlekiem, drugi z wiórkami kokosowymi, wraz z dodatkiem soli i pieprzu. Rozgrzać masło na patelni. Kurczaka zanurzać najpierw w mleku, a potem dokładnie w wiórkach kokosowych. Na początku smażenia, przez kilka minut, najlepiej jest przykryć patelnię przykrywką, by kurczak nie był surowy w środku. Smażyć na złoty kolor. Uwaga: wiórki lubią się przypalać.

Bułkę pokroić na małe kawałki - w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię i zrumienić na niej grzanki - można też zrobić je w piekarniku (180-200 st. C).

W trakcie smażenia kurczaka umyć sałatę i pozostałe warzywa, sałatę podrzeć na mniejsze kawałki, pomidory pokroić w kostkę, paprykę na niezbyt duże paski, rozłożyć na talerzach. Posolić i popieprzyć, skropić octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Posypać grzankami. Dodać pokrojonego na mniejsze części kurczaka.

12 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam kokosowego kurczaka.
    nie wiem, jak smakuje. ale mogę się tylko domyślac, że zapewne fantastycznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne danie, a nazwa sałatki urocza;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna propozycja!
    Muszę koniecznie spróbować takiego kokosowego kurczaka :)
    I do tego niskowęglowodanowo - zdrowo :)

    miłej niedzieli! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowity kąsek YUMMY!
    Może kiedyś przygotuję takiego kurczaka :) jak się nauczę przebywać w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurczak w panierce kokosowej - bardzo przeze mnie lubiany. A w połączeniu z sałatą i grzankami...mmm!

    OdpowiedzUsuń
  7. cudny obiad. taki niebanalny i kolorowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwie letni obiad, delikatny, nie zapychajacy i bardzo aromatyczny ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Badzo mi sie podoba ta sałatka :)) Z kokosem,mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe polaczeni, musze sprobowac!

    OdpowiedzUsuń