wtorek, 2 sierpnia 2011

Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdałową kruszonką






Pyszna letnia tarta w wersji nieco bardziej "luksusowej". Takiego ciasta nie kupi się w cukierni. Przepis z Bon Appetit, zmodyfikowany, zaczerpnięty z forum cincin.

Tarta ze śliwkami i marcepanowo-migdałową kruszonką

Spód:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki migdałów [dałam 165 g migdałów w słupkach]
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 115 g twardego masła
  • 2 łyżki śmietanki kremówki [dałam 3 łyżki płynnej śmietanki 18%]
  • 1 żółtko

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki (około 140 g) pasty z migdałów [marcepana]
  • 1/2 szklanki brązowego cukru (jasnego)
  • 85 g twardego masła
  • 1/4 szklanka płatków migdałowych

Owoce:

  • 800 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych na pół [dałam raczej kwaśne]
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Spód:
Posiekać pierwsze 4 składniki w malakserze, aż migdały będą drobniutko posiekane. Dodać masło, posiekać, dodać śmietankę i żółtko - wymieszać aż ciasto połączy się w całość.

Schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Rozwałkować [nie próbuję nawet opanować tej trudnej sztuki i kruche ciasto dzielę nożem na jednakowej grubości plastry, po czym wykładam nimi formę] i wylepić ciastem foremkę do tarty o średnicy 27 cm [może też być trochę większa]. Ciasto jest bardzo miękkie! Nakłuć całą powierzchnię widelcem i schłodzić przez godzinę lub dłużej w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C - upiec spód na złoto [piekłam ok. 20 minut], w razie potrzeby spłaszczając tworzące się pęcherze, wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Kruszonka: posiekać mąkę, pastę migdałową i cukier w malakserze, dodać masło i posiekać aż utworzą się grudki, przesypać do miski, dodać płatki migdałowe.

Śliwki wymieszać z cukrem i mąką.

Na spodzie wystudzonego ciasta rozsypać 3/4 szklanki kruszonki, wyłożyć śliwki skórką do dołu [sok nie wypłynie z owoców podczas pieczenia], posypać resztą kruszonki.

Piec tartę aż śliwki będą miękkie i wierzch ładnie zrumieniony, około 40 minut [mi wystarczyło 30 minut - zależy od piekarnika]. Gdyby wierzch zaczął się wcześniej rumienić, przykryć tartę folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.


13 komentarzy:

  1. bardzo lubię marcepan, ale dawno go nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta musi być pyszna! Migdały, marcepan i śliwki- wspaniałe połączenie, nie próbowałam, ale już sobie wyobrażam, mmmm.....

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepisy!!! Kilka z nich już zapisałam i na pewno zrobię w tym tygodniu!
    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Kruszonka migdałowa marzy mi się już od dawna, utrafiłaś w sedno!

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję bardzo za odwiedziny i komentarze

    już 3 osoby zrobiły to ciasto - z moich znajomych i znajomych znajomych i były b. zadowolone :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Patrzę na ten przepis, a robiłam wczoraj podobne ciasto, i przypomniało mi się, że mam w szufladzie resztkę marcepanu i nie wpadłam na to, żeby ją do niego wykorzystać! Ech, no to trzeba będzie robić jeszcze jedno ciasto, tym razem po twojemu:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale, tak apetycznie, że chciałoby się sięgnąć po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tarta wygląda super, ale jest trochę (jak dla mnie) za słodka - do kruchego ciasta pod tartę zwykle daję się mnie. No ciasto się za szybko spieka na bokach, przez to, że jest tam dużo masła i mało mąki. I tak dodałam więcej mąki niż 1 szklanka bo strasznie się kleiło. Ale warty przepis spróbowania, bo wystarczy mieć dobrą kawę/hebratę i wszystko gra. / E.

    OdpowiedzUsuń
  10. Anomimowy - przepraszam, że tak późno odpowiadam - to prawda, że jest słodkie przez marcepan, dla mnie nie było za słodkie, bo użyłam śliwek z początku sezonu - były bardzo kwaśne, nie do zjedzenia; dziękuję Ci za komentarz odnośnie modyfikacji

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmmm z dodatkie marcepana musi smakować cudnie!
    Zapraszam do zapoznania się z moją wersją :)
    http://cudaicudenka.blogspot.com/2012/08/z-cyklu-weekendowe-kucharzenie-sliwkowe.html
    Dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem, ale liczę na miłe słowo.

    OdpowiedzUsuń