sobota, 14 lipca 2012

Koktajl jagodowo-kokosowy




Koktajl jagodowy na letnie wieczory. Pyszny i sycący. Inspirowany przepisem Asi.

Koktajl jagodowo-kokosowy

Składniki, 2 porcje:

  •  120 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (30ml)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki jagód
  • sok z 1/2 cytryny/1 limonki [opcjonalnie]
  • 1 łyżka cukru (15ml)
  • 1 łyżka miodu
  • likier kokosowy (opcjonalnie), około 25 - 50 ml
  • lód w kostkach

Wykonanie:

Wiórki kokosowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny.

Wszystkie składniki zmiksować (oprócz lodu i ewentualnie do dekoracji - kilku jagód oraz 1 łyżki gęstego jogurtu). Koktajl można przecedzić przez sitko, warto go schłodzić. Podawać z kostką lodu, z kleksem odłożonego jogurtu i jagodami albo np. lstkiem melisy.





4 komentarze: