sobota, 18 maja 2013

Pita z kurczakiem i sosem kolendrowym





Niełatwo jest tak przyrządzić kurczaka, by zachwycał. Ten zachwyca. Najpierw marynuje się go w odświeżającej marynacie miętowej na bazie jogurtu z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Potem kurczaka grilluje się na patelni i podaje z kolendrowo-cytrynowym sosem jogurtowym. Można dodatkowo posypać świeżą kolendrą. Podaje się go w picie, z dużą ilością sałaty. Moja przyjaciółka przysłała mi ten przepis z adnotacją: "musisz spróbować".

Pita z kurczakiem i sosem kolendrowym

Składniki:
na 8 sztuk

  • 1 kg piersi z kurczaka
marynata do kurczaka:
  • mały pęczek mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała chili
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
kolendrowy sos do pity:
  • duży pęczek kolendry
  • 1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sok i skórka z jednej cytryny
dodatkowo: 8 sztuk bułek typu pita albo tortilla, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki.

Listki mięty drobno posiekać, z chili usunąć pestki, posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać rozcierając z solą. Połączyć wszystkie składniki marynaty. Oczywiście przed starciem cytryny warto ją porządnie wyszorować i sparzyć.

przed wyciśnięciem soku z cytryny "masuję" ją

pestki zostaną między palcami, które pełnią rolę sitka

Połączyć marynatę i kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce. Co najmniej na kilka godzin, ale jeszcze lepiej na dobę lub dwie. Kurczak stanie się wtedy bardziej cytrynowy.





składniki marynaty

kurczak w marynacie

Rozgrzać grilla lub patelnię grillową (może być też zwykła patelnia). Patelnię lekko natłuścić - używam do tego ręcznika papierowego rozprowadzając łyżeczkę - dwie tłuszczu po całej powierzchni patelni. Kurczaka przed smażeniem wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej - by uzyskać temperaturę pokojową. Kurczaka wyjąć z marynaty, ale nie osączać z niej, smażyć na patelni kilka minut.

Połączyć wszystkie składniki sosu. Zmiksować. Sos stanie się wtedy bardziej zielony :) Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce.

Pity podgrzać w piekarniku, na grillu lub na patelni grillowej - trzeba to robić tuż przed podaniem, bo podgrzane pity szybko twardnieją po upieczeniu. Na każdą pitę wyłożyć sałatę i pokrojone pomidorki koktajlowe, polać sosem kolendrowym, dodać usmażonego kurczaka, można jeszcze polać sosem, zwinąć w rulon i od razu podawać.





4 komentarze:

  1. Uwielbiam kurkume! Piekne zdjecia!

    OdpowiedzUsuń
  2. O to bedzie robione w najblizszym czasie, tylko jak mi malzonek miete przywiezie z dzialki, bo taki jest nieokrzesany, ze przywiozl oregano myslac, ze to mieta.

    OdpowiedzUsuń
  3. jest naprawde wysmienite , probowałam !:)

    OdpowiedzUsuń