Chili con carne





Chili con carne (z hiszp.: chili z mięsem) – to tradycyjna potrawa kuchni tex-mex (meksykańsko- teksańskiej). Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, ale istnieją też wersje wegetariańskie).

Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki użyciu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili charakterystyczny, ostry smak.

Ten fantastyczny przepis na chili con carne dostałam od koleżanki - świetnej kucharki. Zostałam poczęstowana tym daniem u niej w domu - bo jak się okazuje, chili con carne, to idealne danie na karnawałowe imprezy. Syci, rozgrzewa, pieści kubki smakowe. Być może nie odważyłabym się użyć kawy - bo to wydaje się dość odważny pomysł, ale wierzcie - ona jest w ogóle niewyczuwalna. Daje zaś z pewnością nasycenie smaków. Wypróbujcie koniecznie. Przepis bazowy jest autorstwa Jamiego Olivera, ja go za radą koleżanki zmodyfikowałam - dałam mięso mielone i dużo więcej fasoli. Dzięki tej ostatniej danie jest bardziej sycące. Pominęłam paprykę - teraz i tak jest poza sezonem. Pozostawiłam ją w przepisie, bo jadłam i wersję z papryką (bardzo smaczna). Przepis podaję po modyfikacji.

Czas przygotowania: ok. 3-4h, poziom trudności: bardzo łatwe (nieco trudniejsze jest zdobycie składników, kmin rzymski i laski cynamonu można kupić w sklepach azjatyckich oraz w internecie). Ilość porcji - 10-12, można mrozić lub pasteryzować w słoikach - na szybki obiad dla zapracowanych w środku tygodnia. Jedna porcja ok. 426 kcal.


Chili con carne z kawą

Składniki:

  • 1,7 kg chudej mielonej wołowiny
  • 500 ml gorącej kawy
  • 3-4 suszone papryczki chili albo czuszki
  • kilka łyżek oleju
  • 2 czubate łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 2 czubate łyżeczki mielonej wędzonej papryki (można też dać inną: słodką/ostrą)
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 2 liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • 3–4 świeże papryczki chili (pominęłam, bo suszone chili były ostre)
  • 2 laski cynamonu
  • 10 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych na plasterki
  • sól
  • pieprz (opcjonalnie)
  • 4 x 400 g puszki pokrojonych pomidorów
  • 3 płaskie łyżki cukru - użyłam w zamian syropu z agawy (niski IG)
  • 3 czerwone, żółte lub pomarańczowe papryki, pokrojone na plasterki (w sezonie)
  • 3 x 400 g puszki fasoli czerwonej (użyłam 700 g samodzielnie ugotowanej)

Opcjonalnie do podania:

  • kwaśna śmietana, natka pietruszki lub kolendry
  • ryż

Uwagi: jeśli nie masz suszonych papryczek chili, daj tylko świeże, albo użyj płatków chili; papryka wędzona jest trudno dostępna, a moim zdaniem nie jest niezbędna - można dać inną paprykę, a jak mamy - dodać na 15 minut do garnka wędzoną gruszkę - po czym wyjąć gdy odda już swój aromat daniu. W oryginalnym przepisie Jamie sugeruje by dać tylko dwie puszki fasoli, czyli jakieś 480g po odcieku - to zdecydowanie za mało, lepiej dać 3 albo 4 puszki.

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, najlepiej w ekspresie. Nie za słabą. Gdy kawa jeszcze jest gorąca, dodać do niej na kilka minut suszone papryczki chili - żeby je nasączyć i namoczyć.

Obrać i posiekać cebulę. Pomidory można zmiksować w miseczce.
W największym, szerokim garnku, lekko rozgrzać olej, dodać kmin, paprykę w proszku, oregano, liście laurowe, przemieszać - w niedługim czasie przyprawy powinny oddać swój aromat. Dodać cebulę i na małym ogniu smażyć ją aż zmięknie, około 7-10 minut.

Jeśli używane będą świeże chili - usunąć z nich pestki, posiekać dość drobno.

Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Wyjąć i posiekać chili z kawy.

Do garnka z cebulą dodać świeże chili, laski cynamonu, pokrojony czosnek i sporą ilość soli. Wlać 1/5 kawy. Przemieszać. Dodać pomidory, syrop z agawy albo cukier i resztę kawy. Dołożyć mięso mielone, wymieszać by mięso zostało rozdrobnione i połączyło się z sosem. Przykryć pokrywką i dusić na niedużym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny. Dodać odsączoną fasolę z puszki i paprykę w strąkach - jeśli jest akurat na nią sezon. Dogotować jeszcze około 20 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.

Chili con carne serwować gorące, na przykład z ugotowanym ryżem. Warto posypać natką pietruszki lub kolendry. Można dać kleks śmietany.

Danie jest jeszcze smaczniejsze jak postoi kilka godzin i potem je odgrzejemy.





0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)