sobota, 23 maja 2015

Kasza jaglana na śniadanie




Pomysł na śniadanie z kaszą jaglaną w wersji wytrawnej. Sycące, zdrowe (kaszy jaglanej - królowej kasz - nie trzeba chyba przedstawiać) i super smaczne. Jedno z moich ulubionych śniadań, które można modyfikować na wiele sposobów.

Używam dowolnego pesto - jakie akurat mam w domu. Mogą to być też np. suszone pomidory zmiksowane z oliwą, pieczona/grillowana papryka, obrana ze skóry, zmiksowana z serkiem śmietankowym. Możliwości jest wiele, przez co śniadanie może być zróżnicowane.

Kasza jaglana na śniadanie, z pesto

Składniki [1 porcja dla b. głodnej osoby]:
  • pół szklanki surowej kaszy jaglanej*
  • pesto bazyliowe, z natki pietruszki, jarmużu, rukoli, z pieczonej papryki lub inne ulubione, domowe lub kupne (2 - 3 łyżki)
  • pół dużego pomidora
  • opcjonalnie: marchewka podduszona na patelnii, kilka kawałków grillowanego bakłażana lub inne warzywa
  • kilka listków bazylii lub innych ziół
*to porcja, którą zazwyczaj gotuję, natomiast starcza mi na pierwsze śniadanie i zostaje trochę na drugie, na samodzielną porcję dla kobiety wystarcza mi 1/3 szklanki

Wykonanie:

Kaszę przepłukać na sicie wrzątkiem, włożyć do garnka. Wlać 1 pełną szklankę gorącej wody, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.

Połączyć z pesto, posiekanym pomidorem i dowolnymi ziołami. Jeść na ciepło.



Bądź towarzyski, podziel się!


Spodobało ci się? Polub mnie

2 komentarze:

  1. Jaglankę na śniadanie jadam zazwyczaj na słodko ale z chęcią skuszę się na słoną wersją :)
    Bardzo fajny blog, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę kaszę jaglaną na wytrawnie, chyba, że w formie musu - np. truskawkowego.
      P.S. Dziękuję :) zapraszam.

      Usuń