poniedziałek, 1 czerwca 2015

Owsianka z karmelizowanymi truskawkami



Owsianka to, jak wiadomo, śniadanie mistrzów. Gorąco zachęcam do wypróbowania tej wersji. Lekko słodkie truskawki, muśnięte karmelem, posypane chrupiącymi płatkami migdałów.

Przy okazji owsianki chciałabym Wam przypomnieć ten fantastyczny deser - lody podawane na karmelizowanych truskawkach, który był zresztą inspiracją do wymyślenia dzisiejszego śniadania. 


Owsianka z karmelizowanymi truskawkami

Składniki:
[1 porcja lub 2 malutkie, degustacyjne]

  • 30 g płatków owsianych (dla mężczyzn 50 g)*
  • pół szklanki wody 
  • karmelizowane truskawki z przepisu poniżej

*30 g płatków to 3 łyżki z lekką górką

Przepis na karmelizowane truskawki:

  • 200 g truskawek
  • 1 płaska łyżka cukru, białego lub brązowego (15 ml) + 1 łyżka wody
  • 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżka płatków lub słupków migdałów (15 ml)

Wykonanie:

Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić - jeśli są małe, jeśli są większe - pokroić na plasterki.

Migdały uprażyć na suchej patelni - aż się zezłocą. Przełożyć do miseczki.

Płatki owsiane gotujemy w czasie gdy robi się karmel (kroki poniżej): do małego garnuszka wsypać płatki owsiane i wlać pół szklanki wody. Gotować, aż płatki owsiane się rozgotują i wchłoną wodę. Ja lubię gęstą owsiankę, dlatego tylko tyle wody używam.

Na patelni umieścić cukier (łyżki są jak zawsze u mnie płaskie - śniadanie ma być tylko trochę słodkie, ale nie przesłodzone) i wodę. Potrząsnąć patelnią by cukier się namoczył. Podgrzewać kilka minut, aż cukier nabierze jasnego słomkowego koloru - podczas robienia karmelu nie mieszać masy łyżką, bo utworzą się grudki.

Dodać truskawki, pomieszać i je podgrzać - minutę bądź dwie, aż truskawki ocieplą się i puszczą trochę soku, ale jeszcze zachowają swój kształt i jędrność. Przemieszać. Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodać szczyptę pieprzu mielonego.

Do miseczki przełożyć ugotowane płatki owsiane, na wierzch wyłożyć jeszcze ciepłe truskawki, wraz z sokiem, posypać prażonymi migdałami.





5 komentarzy:

  1. Dwa razy Z i jedno M. Zrobione, zjedzone, mega ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. taka owsianka na śniadanie to rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem skąd ludzie biorą pomysły na tak pyszne desery. Zrobiłam to wczoraj i pyszne wyszło. Polecam każdemu. Truskawki w połączeniu z owsianką smakują pysznie

    OdpowiedzUsuń