Rwana wieprzowina - "pulled pork"



Wieprzowina w zupełnie innym wymiarze. Rozpływająca się w ustach i tak miękka, że widelec wbity w mięso bez trudu rozdzieli je na pojedyncze włókna. Jest to jeden z najprostszych przepisów na wieprzowinę, nietrudny, niepracochłonny, choć wymaga planowania i czasu. Paru godzin na kąpiel w solance z odrobiną przypraw i potem wielu długich godzin w piekarniku, w którym temperatura nie przekracza 100 st. C.  

Jeśli szukacie czegoś na rodzinny obiad świąteczny lub z innej okazji - to doskonały wybór. Takie mięso w jednym kawałku trzeba ostrożnie wyjąć na półmisek i podać na stół. Niech każdy sobie oderwie taki kawałek, jaki mu odpowiada. A potem ... dołoży, mrucząc z kulinarnego szczęścia. 

Mięso podawałam z kapustą świąteczną postną i z puree z brukwi i ziemniaków, doprawione gałką muszkatołową, pieprzem i śmietanką kremówką. Do mięsa podawałam też nieco tartego chrzanu i konfitury z żurawiny. Pycha! I, co ważne, robi się samo! Dzięki temu można ogarnąć mieszkanie i siebie zanim przyjdą goście. Rachunek za prąd wcale nie będzie wyższy. Godzina pracy piekarnika przy temp. 100 st. C to jakieś 30 groszy. 

Upieczoną wieprzowinę można też włożyć do ciepłej bułki, dodać ulubione warzywa jak liście szpinaku, botwinki, pomidorki koktajlowe i zajadać ze smakiem, po amerykańsku :) 

Dodatki, rodzaj marynaty, można dowolnie zmieniać. Ja skorzystałam z marynaty podpatrzonej na blogu Chillibite

Wolno pieczona łopatka wieprzowa; rwana wieprzowina - "pulled pork"

Składniki:

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej z kością w jednym kawałku, lub 2-3 kg bez kości
Składniki mieszanki przyprawy do mięsa:
  • 1 łyżka kuminu (kminu rzymskiego) utłuczone w moździerzu
  • 4 ząbki czosnku starte na tarce
  • 1 łyżka ostrego chilli
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki słodkiej węgierskiej pasty paprykowej*
  • 100 g brązowego/trzcinowego lub innego ciemnego cukru
*pasta ma konsystencję gęstego koncentratu pomidorowego, w składzie ma paprykę słodką; z braku pasty, dałabym po prostu 2-3 łyżki słodkiej papryki i trochę oleju - dla sklejenia wszystkich składników marynaty do uzyskania konsystencji gęstej pasty

Solanka:
  • 2 litry wody
  • 130 g soli
  • 100 g cukru
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw (reszta będzie do natarcia mięsa po moczeniu)
do podania: chrzan, konfitura z żurawiny; puree z ziemniaków lub ziemniaków i brukwi, kapusta zasmażana lub postna świąteczna

Wykonanie:

Uwaga: czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Dla mojego kawałka o wadze 3,5 kg, potrzebne było pieczenie przez 16 godzin.

Min. 25 h przed konsumpcją:

Przygotować mieszankę przypraw: wszystkie suche składniki połączyć. Czosnek z odrobiną soli rozetrzeć w moździerzu lub zetrzeć na tarce. Połączyć wszystkie składniki.

Przygotować solankę: do wody dodać sól i cukier, dobrze wymieszać, by się rozpuściły. Dodać liście laurowe i 3 łyżki przygotowanej mieszanki przypraw.

Umyte mięso włożyć do garnka lub miski z solanką. Mięso musi być całkowicie przykryte. Odstawić do marynowania na co najmniej 8 h.

Na 10-16 h przed konsumpcją:

Po kąpieli w solance, wyjąć mięso. wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć z każdej strony mieszanką przypraw.

Piekarnik: przełożyć natarte przyprawami mięso do garnka żeliwnego, namoczonego garnka rzymskiego, na blaszkę lub do rękawa do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C (garnek rzymski zawsze do zimnego piekarnika!), piec pod przykryciem: dla kawałka 2 kg bez kości to ok. 10-11 godzin, dla kawałka 3,5 kg (waga z kością) trzeba przewidzieć ok. 15-16 godzin.

Wolnowar: przełożyć natarte przyprawami mięso do wolnowara i gotać pod przykryciem w pozycji HIGH ok. 8 godzin (kawałek 2 kg, większy dłużej).

Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i zostawić na ok. 20-40 minut, by "odpoczęło".

Jeśli podajesz mięso na obiad: ostrożnie wyjąć je w całości na podgrzany półmisek. Niech każdy z biesiadników odrywa sobie taki kawałek, jaki chce. Można polewać sosem z pieczeni.

Można też mięso rozdzielić na włókna (zresztą zgodnie z jego nazwą) i składać pulled pork w wielkie, soczyste kanapki.

Puree z brukwi i ziemniaków:

  • 1 kg brukwi
  • 1 kg ziemniaków
  • śmietanka kremówka lub wymieszana z mlekiem
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Obrać brukiew. Pokrojoną w większą kostkę wrzucić do osolonej wody. Zagotować i gotować aż będzie prawie miękkie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Odcedzić. Dodać śmietankę, mleko lub ich mieszankę, przyprawić gałką i pieprzem.




Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

0 komentarze :

Prześlij komentarz

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (172) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (123) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (92) Kuchnia polska (78) Impreza (75) Jak zrobić (74) Zupy (67) Bez jajek (62) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (45) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (43) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Danie główne (18) Śliwki (18) Kolacje (17) Przystawka (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)