piątek, 25 marca 2016

Zapiekanka z białej kiełbasy



Zapiekanka, która w moim domu rodzinnym jest tylko raz w roku, na Wielkanoc. Najlepsza kiełbasa, jaką damy radę kupić, do tego pyszny sos. Zapiekane pory i pomidory są wspaniałym dopełnieniem całości. Warto zrobić na wielkanocne śniadanie lub kolację.

Przez lata, moja mama wypracowała sobie model "na oko". Bardzo lubimy, gdy jest dużo porów, pomidorów, więc tych składników nie szczędzimy. Idealnie, jeśli na każdej kiełbasie jest warstwa sera żółtego.

Zapiekanka z białej kiełbasy

Składniki dla 4. osób [1 porcja ok. 720 kcal]:
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 3-4 duże pory
  • 4 duże pomidory
  • 20 dag żółtego sera np. goudy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 jajka
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Surową kiełbasę włożyć do wrzącej wody i gotować 20 minut. Kiełbasę już parzoną gotować ok. 5 minut.

Pory oczyścić, pokroić na 3-4 cm kawałki, gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w grube plastry. Ser zetrzeć na tarce.

Z masła i mąki przygotować na patelni lub w małym rondelku zasmażkę, rozprowadzić śmietanką (dodawać etapami). Gotować na malutkim ogniu 5 minut. Następnie zestawić z ognia i jak masa trochę przestygnie, dodać jajka (to ważne! dodanie jajek do zbyt gorącej masy spowoduje, że zrobi się jajecznica), intensywnie wymieszać. Dodać połowę sera do sosu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Pory ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na nich ułożyć plasry pomidora, posolić, polać sosem. Na wierzchu położyć kiełbasę i posypać resztą sera. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 220 st. C.

Przy robieniu wielokrotności porcji, zapiekać dłużej, ale nie za długo. Sos nie może być przepieczony.

***

Może zainteresuje Cię przepis na pieczoną biała kiełbasę:


Zajrzyj też do zakładki Wielkanoc.

1 komentarz:

  1. Ciekawa odmiana, takie inne spojrzenie na wielkanocne smaki :)

    OdpowiedzUsuń