wtorek, 28 czerwca 2016

Sałatka z fasolką szparagową i łososiem z sosem tahini



Prezentuję letnią sałatkę na ciepło z przepysznym sosem na bazie tahini. To sezamowy sos, używany np. do hummusu. Świetnie się sprawdza we wszelkich sosach do warzyw, króluje we wszelkich książkach z kuchnią arabską. Dodaje pazur warzywom i nową jakość sałatkom. Dziś fit sałatka z fasolką i łososiem na ciepło, z dużą ilością kruchej, zielonej sałaty. To naprawdę pyszne letnie danie z samymi zdrowymi składnikami. Porcja sałaty jak dla królika, ale to skutecznie wypełnia żołądek :) Kaloryczność to ok. 635 kcal na 1 porcję, z czego łosoś (150 g) to 300 kcal, 1 łyżeczka tahini - 36 kcal, 1 płaska łyżka sezamu - 63 kcal. 

Sałatka z fasolką szparagową i łososiem z sosem tahini

Składniki: (2 porcje)

  • 300 g filetu z łososia
  • 6 rzodkiewek
  • 350 g fasolki szparagowej
  • 2 łyżki sezamu
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy lub oleju do marynowania
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 200 g sałaty np. rzymskiej, lodowej, mieszanki sałat z rukolą

sos do sałatki - dressing tahini:

  • 2 łyżeczki pasty tahini
  • 2 łyżki syropu klonowego (ew. 1 i 1/2 łyżki miodu)
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny

Wykonanie:

Z łososia usunąć skórę. Filet opłukać i oszuszyć ręcznikiem ppaierowym. Skropić sokiem z cytryny, doprawić pieprzem, solą, kuminem, kolendrą i pparyką w proszku, następnie wysmarować oliwą - przy okazji rozprowadzając łatwiej przyprawy. Odłożyć na ok. pół godziny do zamarynowania, albo na czas przygotowania sałatki.

Fasolkę szparagową opłukać, usunąć końcówki. Ugotować na parze lub w osolonym wrzątku.

Rzodkiewki opłukać, odciąć końce, pokroić na cienkie plasterki.

Wszystkie składniki sosu do sałatki dokładnie wymieszać w małym naczyniu.

Sezam uprażyć na suchej (nienatłuszczonej) rozgrzanej patelni. Zrumienić, ale nie przypalić, bo spalony jest gorzki. Odłożyć do miseczki.

Przygotować sałatę.

Łososia można upiec w piekarniku, zgrillować na grillu lub na patelnii grillowej lub usmażyć na zwykłej patelnii. Pieczenie: rozgrzać piekarnik do 240 st. C lub włączyć funkcję grilla na dużą moc. Łososia ustawić nieco wyżej niż w środkowej części piekarnika, bliżej górnej grzałki. Gdy piekarnik będzie nagrzany, wstawić łososia i piec przez około 5 minut po każdej z dwóch stron, aż będzie ładnie zrumieniony. Czas pieczenia czy smażenia zależy od tego jak gruby jest filet.

Na patelni: rozgrzać patelnię, nie natłuszczać, gdyż łosoś jest zamarynowany także w oleju. Smażyć z każdej z dwóch stron, po kilka minut, także ściąć białko mięsa po bokach. Można pod koniec przykryć patelnię, żeby filet usmażył się w środku.

Na talerzach ułożyć dużą porcję sałaty, dodać ciepłą fasolkę szparagową, plasterki rzodkiewki. Polać połową dressingu, zachowując ewentualnie pół łyżeczki na łososia. Posypać prażonym sezamem. Dodać usmażonego lub zgrillowanego łososia - można go polać odrobiną pozostałego dressingu.


1 komentarz: