tag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post7226875227315087849..comments2024-03-26T18:07:34.308+01:00Comments on Nina w kuchni: Przepis na ocet jabłkowyNinahttp://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-53241760639484828402015-10-17T14:18:41.362+02:002015-10-17T14:18:41.362+02:00Oczywiście że barszcz czerwony się kisi, ale zakwa...Oczywiście że barszcz czerwony się kisi, ale zakwasza się też: juz podczas gotowania jeśli jest taka potrzeba i jeśli np się robi nie kiszony.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/15778549374998033712noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-966101064733757412013-10-03T20:37:57.982+02:002013-10-03T20:37:57.982+02:00Równiez to co tu prezentujesz to kwaśny, metny jab...Równiez to co tu prezentujesz to kwaśny, metny jabol nie majacy nic wspólnego z prawdziwym octem jabłkowym, prosze spróbować wg tego przepisu poniżej pochodzącego z książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar.<br /><br />Prawdziwy, zdrowy ocet jabłkowy<br />=====================<br />Potrzebujesz:<br /><br />- Noża, blendera lub maszynę do mielenia mięsa,<br /><br />- tetrę lub innej tkaniny do wyciśnięcia soku.<br /><br />- słoik i miskę,<br /><br />- praskę do ziemniaków (jeśli jej nie masz, można mocno zwinąć tkaninę i wycisnąć sok).<br /><br />- jabłka, co najmniej trzy różne odmiany nie pryskane i nie woskowane, im więcej rodzajów tym lepszy smak octu. Wymyj je, wysusz i usuń z nich wszelkie dziury i inne mankamenty.<br /><br />Dokładnie wymyj urządzenia i wszelkie powierzchnie, z którymi będzie stykał się ocet. To bardzo ważne, gdyż czystość ta ma ogromny wpływ na jego żywotność. Do mycia użyj ciepłej wody z octem spirytusowym, jeśli użyjesz detergentów te mogą się przedostać do octu i go zniszczyć. Dodatkowo nie zapomnij dobrze wypłukać naczyć po occie, gdyż może on wpłynąć na wpływ fazy alkoholowej.<br />Jabłka pokrój bardzo drobno, najlepiej jest je zmieleć, gdyż musimy z nich wycisnąć sok. Jabłka możesz je pokroić z gniazdami nasiennymi (jednak lepiej jest je usunąć, gdyż sprawiają, że ocet mętnieje. Dodatkowo późniejsze odciskanie soku, przez obecność pestek, może być bardzo trudne).<br />Następnie przecedź całą pulpę przez szmatkę, lub jeśli masz prasę do ziemniaków można jej użyć.<br />Kiedy odcedzisz sok, przelej go do szklanego słoja, przykryj drobną szmatką, aby nie dostały się do niech muszki i pozostaw w ciemnym miejscu, na co najmniej 4 tygodnie. Najlepiej wynieś go do piwnicy, gdyż temperatura powinna w której zachodzi fermentacja musi być granicach od 7 do 15 stopni Celsjusza. Obserwuj ocet, ponieważ teraz na jego powierzchni powinny pojawiać się bąbelki i zapach alkoholu, gdyż zachodzić będzie fermentacja alkoholowa. Kiedy te wszystkie procesy ustaną, czas na drugą fazę kwaszenia.<br />Przecedź ocet ponownie przez filtr od kawy lub gęstą szmatkę, następnie do czystego słoika przykryj ocet szmatką i przenieś go w ciemne i chłodne miejsce na kolejne 4 do 6 tygodni.<br />W tym czasie na powierzchni octu powinna pojawić się „matka”. „Matka” jest zbudowana z celulozy i bakterii kwasu octowego. Jej zadaniem jest przemiana alkoholu w ocet. W międzyczasie staraj się próbować ocet (bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić „matki”), a kiedy osiągnie on pożądany smak przelej go do wyparzonej butelki i zakręć.<br /><br />Nie wywalaj matki, przyda się w następnym roku, aby przyspieszyć proces fermentacji.<br /><br />NIE UŻYWAMY SOKOWIRÓWKI (Chyba że masz wyciskarkę do owoców, takie z śledziami, tłoczące sok bardzo powoli). Konwencjonalne sokowirówki produkują spore ilości ciepła, przez co niszczą dużo mikro i makro elementów. Powstały sok jest praktycznie jałowy, dlatego nie polecam tej metody odciskania soku.Krzysztofnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-28626495008167893032013-10-03T20:34:14.997+02:002013-10-03T20:34:14.997+02:00Zakwasić barszcz czerwony?
Nino, twoja wiedza o k...Zakwasić barszcz czerwony? <br />Nino, twoja wiedza o kuchni mnie przeraża... <br />Barszcz sie kisi... To co robisz to pewnie zakwaszany wywar z buraków, który z barszczem niema nic wspólnego.<br />Kapuśniak tez gotujesz z surowej kapusty i octu???<br />Ehhhh....<br /><br />Kiszony barszcz czerwony - składniki: <br />• 3 - 4 duże buraki ćwikłowe (ok. 0.75-1 kg)<br />• 1 marchewka<br />• 1 nieduża pietruszka (korzeń)<br />• plaster selera korzeniowego<br />• 1 łyżeczka ziarenek kminku<br />• 6 dużych ząbków czosnku<br />• kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie)<br />• 2 l wody<br />• 1 łyżka cukru<br />• 1 łyżka soli niejodowanej<br />• 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!<br /><br />sposób przygotowania: <br />Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach, bo buraki bardzo barwią ręce. <br />Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać, aby dokładnie się rozpuściły. Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy czosnek, chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu. Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-45370621228192875422012-11-26T22:46:07.803+01:002012-11-26T22:46:07.803+01:00No proszę, tak często używam octu jabłkowego ... :...No proszę, tak często używam octu jabłkowego ... :) KucharzyTrzechhttps://www.blogger.com/profile/07341963505304351944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-41765036626680334212012-11-26T21:47:22.905+01:002012-11-26T21:47:22.905+01:00Marzy mi się taki własnej produkcji ocet jabłkowy....Marzy mi się taki własnej produkcji ocet jabłkowy.:)Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-7581667089200271632012-11-26T20:28:21.245+01:002012-11-26T20:28:21.245+01:00Ocet jabłkowy ponoć pomaga w odchudzaniu..Ocet jabłkowy ponoć pomaga w odchudzaniu..Bożenahttps://www.blogger.com/profile/14856951771575634261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-34856021964930285732012-11-26T20:20:38.691+01:002012-11-26T20:20:38.691+01:00Często używam octu jabłkowego... :)Często używam octu jabłkowego... :)Mala-rzecz-a-cieszy.blogspot.comhttps://www.blogger.com/profile/13168378469690640097noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-29416211476099750242012-11-26T19:51:39.733+01:002012-11-26T19:51:39.733+01:00do tego samego, do czego używam octu winnego - do ...do tego samego, do czego używam octu winnego - do sosów do sałatek (to głównie)<br /><br />można też zakwasić barszcz czerwony, inne zupy<br /><br />czasem zaś testuję zestaw: ocet+syrop z agawy (albo miód) +woda - pomaga w trawieniu :)Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6538999547528321451.post-62607849037195985362012-11-26T18:25:58.202+01:002012-11-26T18:25:58.202+01:00Przepis bardzo ciekawy.A czy mogę wiedzieć do czeg...Przepis bardzo ciekawy.A czy mogę wiedzieć do czego używasz tego octu?Anonymousnoreply@blogger.com