Ciasto kruche z wiśniami pokryte bezą



Można użyć ciasta kruchego według dowolnego przepisu. Ja tym razem użyłam gotowego ciasta kruchego Dr. Oetkera - jedyne z gotowych, które jest naprawdę dobre. Do tego wydrylowane wiśnie i wierzch bezowy. Właśnie na coś takiego miałam ochotę w niedzielne popołudnie. W domu pachnie niesamowicie. Proste, a smakuje doskonale. Nie za słodkie, najlepsze po ochłodzeniu w lodówce kilka godzin.


Ciasto kruche z wiśniami pokryte bezą

Składniki:
Ciasto:

  • 1 paczka gotowego ciasta kruchego Dr. Oetkera
  • 1 jajko
  • 100 g masła albo Kasi
  • 2 łyżki ciemnego kakao holenderskiego

ok. 600 g wiśni (po wydrylowaniu około 500 g)
2 łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej

beza: 3 białka jajek, w temp. pokojowej
0,5 szklanki drobnego cukru, albo cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto z torebki wsypuję do malaksera, dodaję zimne masło, wyrabiam, dodaję 1 całe jajko i 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao. Ponownie na 1-2 minuty włączam mikser. Formuję kulę, zawijam w folię aluminiową i wkładam do zamrażarki na 30 minut.

W tym czasie wydrylowałam wiśnie. Nie mam drylownicy - robiłam to więc ręcznie - nakłuwając kciukiem w miejsce, gdzie był ogonek - sok z wiśni wtedy nie rozpryskuje się. Drylowanie ręczne zajęło mi może z 10 minut. Wiśnie (bez ewentualnego soku pozostałego z drylowania) połączyć z cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną (mąka wchłonie nadmiar wilgoci, co zapobiegnie rozmoknięciu sporu z ciasta kruchego).

Włączyłam piekarnik do 200 stopni C.

Ciasto wyjęłam z zamrażarki, pokroiłam w grube plastry, które poukładałam w tortownicy o szerokości 22 cm. Ręcznie rozłożyłam ciasto na całej tortownicy - ugniatając palcami. Na brzegach zrobiłam nieco wyższe boki. Ponakłuwałam ciasto widelcem. Włożyłam ciasto do piekarnika i podpiekłam około 10-15 minut.

Białka jajek ubijałam na sztywno mikserem, stopniowo dodając cukier. Białka są dobrze ubite gdy po odwróceniu naczynia z białkami do góry dnem, są one nieruchome.

Wyjęłam podpieczony spód z piekarnika, nałożyłam wiśnie, na to ubite białka. Piekłam kolejne 30 minut.

1 komentarze :

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)