sobota, 26 lipca 2008

Grillowany pstrąg z masłem czosnkowym


Polecam użycie świeżych ryb. Ewentualnie mrożonych - wypatroszonych. Dobre na kolację - z dużą porcją sałaty.

Składniki:

1 pstrąg - na jedną osobę
przyprawa do ryb (gotowa, np. Kotanyi) - około 1-1,5 łyżeczki na 1 rybę
masło czosnkowe (na pół kostki masła bierzemy 6 ząbków czosnku - który wyciskamy i 3-4 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki)- około 2 łyżeczek na każdą rybę

Wykonanie:

Rybę wypatroszyć, usunąć łuski i skrzela (skrzela znajdują się często w wypatroszonych już rybach, kupowanych w sklepie), dokładnie opłukać w wodzie.

Odsączoną rybę posypać obficie przyprawą do ryb - po obydwu stronach i w środku. Do środka włożyć też masło czosnkowe - w miarę możliwości rozsmarować po całej długości ryby wewnątrz.
Przyprawa do ryb zawiera już sól, więc nie trzeba dosalać.

Zawinąć każdą rybę oddzielnie - w folię aluminiową. W tym celu trzeba wziąć prostokąt folii i zawinąć rybę wokół, wystające boki szczelnie zawinąć w jedną stronę - zapobiegnie to wylewaniu się masła z aluminiowej paczuszki.

Pstrąga grillować około 20 minut - mniej więcej co 5 minut przewracać na drugą stronę. Ryba jest dobra do jedzenia, gdy oko ryby jest już całe białe.

Bardzo smaczne!

0 komentarze

Prześlij komentarz