Hiram skandynawski, czyli konfitura z rabarbaru z imbirem




Chciałabym się z Wami podzielić przepisem na wspaniałą konfiturę z rabarbaru. Pasuje do sera żółtego, koziego, posmarowana na plasterku twarogu, czy wreszcie serwowana na spodeczku, do gorzkiej herbaty. Przy smażeniu konfitur, w domu roztaczał się niezwykły, cukierkowy zapach! 

Ma wyrazistą nutę imbiru. Osobom dopiero próbującym nowości w kuchni, przyzwyczajającym kubki smakowe do czegoś innego, proponowałabym zacząć od jednej czwartej podanej ilości. Kiedy sześć lat temu przygotowałam konfiturę z tego przepisu, była ona dla mnie za ostra. Dziś myślę zaś, że jest wspaniała, w sam raz. Nie zmieniałabym w niej nic, nawet ta oszałamiająca ilość cukru tu pasujące. To pokazuje jak zmienił mi się smak, a ja się rozwinęłam kulinarnie.

Przepis pochodzi z książki ‘Przetwory domowe czyli spiżarnia babci Teodory’ pod redakcją Jana Rogali. Wiele ochów i achów na temat konfitury znajdziecie u Bei i na forum cincin.

(post edytowany 15 maja 2014 roku)

Hiram skandynawski, czyli konfitura z rabarbaru z imbirem

Składniki :
  • 1 kg rabarbaru [ważony po obraniu, ale młodego obierać nie trzeba]
  • 1 kg cukru
  • 3 płaskie łyżki  imbiru (lub mniej - do smaku, użyłam imbiru świeżego)
  • skórka z 1 cytryny

Wykonanie :

Rabarbar pokroić na małe kawałki, wymieszać w szklanej misie z cukrem, imbirem i drobno pokrojoną skórką z cytryny. Pozostawić na noc pod przykryciem.

Następnego dnia gotować na małym ogniu do miękkości. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Gorącą wlewać do czystych, wyparzonych słoików. Dobrze zamknąć.

Uwagi:

Skórkę z cytryny otarłam na średniej tarce. Imbir dałam świeży, również utarty na tarce. Rabarbar obierałam ze skórki i ważyłam dopiero po obraniu - obieranie jest bardzo pracochłonne. Myślę, że nie
każdy rabarbar trzeba obierać, z powodzeniem używałam rabarbaru ze skórką do deseru rabarbarowego i skórka w ogóle nie była wyczuwalna, rabarbar, którego wtedy używałam, był młody.

Smażyłam w dużym garnku. Słoiki należy przed wlaniem konfitur wyparzyć np. gotując w gorącej wodzie i następnie je wysuszyć. Konfitury przelewa się do gorących słoików, gdy jest ona jeszcze gorąca, nie trzeba pasteryzować. Wystarczy zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć kocem. Polecam twist-off. 









1 komentarze :

  1. Przełom lata i jesieni to pora na robienie własnych przetworów domowych. Korzystajcie z dobrych, sprawdzonych przepisów na przetwory domowe - dobry przepis to podstawa zrobienia dobrych przetworów. Dzielcie się przepisami ze swoimi znajomymi i przyjaciółmi.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)