Lekki sernik z jogurtów bałkańskich



Sernik jest bardzo szybki w przygotowaniu, lekki, miękki, a jego niewątpliwą zaletą jest to, że ma mało tłuszczu w masie serowej. Przepis pochodzi z opakowania jogurtu bałkańskiego - z doprecyzowaną przeze mnie ilością składników. Zadziwiające, że z jogurtu wychodzi najprawdziwszy sernik!


Lekki sernik z jogurtów bałkańskich

Składniki:


  • 3 jogurty bałkańskie -po 340 gramów każdy
  • 5-6 jaj (ja użyłam 6, rozmiar "m")
  • 1/2 szklanki oleju (szklanka o pojemności ok. 250 ml)
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe - o łącznej wadze 105 g
  • cukier wanilinowy - 3 płaskie łyżki stołowe

na spód:



Wykonanie:

Ciastka na spód posiekać drobno w malakserze, dodać roztopiony tłuszcz. Do tortownicy - wyłożonej folią aluminiową (zarówno spód, jak i oddzielna warstwa na boki) - zabezpieczającej później masę przed wypłynięciem - włożyć masę ciasteczkową, docisnąć łyżką, równomiernie ją rozkładając, wyrównać. Włożyć do lodówki na około pół godziny, żeby stwardniała.

Włączyć piekarnik do temperatury 160-170 stopni. (U mnie było 160). Grzanie z dołu i z góry.

Można przystąpić do zrobienia masy serowej: żółtka oddzielić od białek. Białka włożyć do lodówki (muszą być cały czas chłodne). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, budynie śmietankowe i jogurty bałkańskie. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (masa jest delikatna i lepiej nie używać do niej miksera).
Ubić białka na sztywno. Dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć ze sobą.

Wyłożyć w całości na masę ciasteczkową do tortownicy. Przykryć wierzch tortownicy folią aluminiową (żeby sernik zbyt mocno się nie spiekł - ja odkryłam folię dopiero przez ostatnie 20 minut pieczenia).

Piekłam 95 minut (na różnych forach kulinarnych podaje się czas pieczenia dla tego sernika 80 minut - ale dla mniejszej ilości masy - z dwóch jogurtów, dla mojego sernika to było zdecydowanie za mało).

Wyłączyłam piekarnik, pozostawiłam w cieple przez kolejną godzinę. Po ostygnięciu włożyłam do lodówki na jedną dobę.

Uwagi:

użyłam tortownicy o średnicy 26 cm, do mniejszej proponuję zmniejszyć ilość masy. Piekłam w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu. Podawałam z sosem czekoladowym. To ciasto jest miękkie i trudno się go elegancko kroi - poza tym ma tendencję do pękania - co też miało miejsce w moim przypadku. Ciasto mi nie opadło.

P.S. Jogurt w Warszawie jest dostępny wszędzie. W dużo mniejszym mieście był z tym większy problem, ale znalazłam go w Netto i Tesco.
P.S. z dnia 21 11 2008: znalazłam ten przepis także tu, gdzie opisane są różne jogurty możliwe do wykorzystania do przygotowania tego sernika.

10 komentarze :

  1. Hmmm... ciekawe , ciekawe... Tylko co to jest ten jogurt bałkański ? ;-) Czym się różni od takiego zwykłego ? (moje pytanie może wydawać się śmieszne , ale nigdy wcześniej nie spotkałam się z czymś takim)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt Bałkański to naturalny jogurt grecki....dostępny praktycznie w sieciówkach i nie tylko.Piekłam z czterech śmietan 18% ...lub czterech naturalnych jogurtów i też jest świetny nawet bez żadnych kruszonych ciasteczek...

      Usuń
  2. jogurt bałkański jest bardzo gęsty [i ma więcej kalorii niż zwykły]

    jest też bardziej kremowy w smaku
    kupowałam go w Tesco, a widziałam też w Netto

    tu jest link do produktu, czyli jak wygląda opakowanie

    http://www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=20454&pkt_id=&pro_id=&char_id=

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :-) Niestety nie mam do niego dostępu , ale zastanawiam się , czy nie jest on przypadkiem podobny do jogurtu greckiego...?

    OdpowiedzUsuń
  4. nie robiłąm, ale dziewczyny z cincin tak, zerknij na ten temat:

    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20057&st=120#entry736585

    OdpowiedzUsuń
  5. będę po rękach całować:), robiłam ten sernik 100 razy i zawsze mi opadal i byl spalony:)( ale zawsze smaczny),az wreszcie trafilam na Pani wskazówki:)super!!!!, sernik wyszedl swietny, troche wczesniej odkryłam góre wiec nieco bardziej jest spieczony, ale wreszcie ma odpowiednią grubosc, juz wiem gdzie tkwil diabel!!:)zbyt wysoko temperatura i zbyt krótka no i oczywiscie nalezy przykryc wierzch azby sie nie przypiekł, i jak tu nie uwielbiac bloggerki, pozdrawiam serdecznie,
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :))) takie komentarze dają dodatkową motywację do prowadzenia bloga!

      pzdr

      Usuń
  6. Trochę ryzykownie, ale po raz pierwszy upiekliśmy (wraz z mężem) ten sernik na minione Święta i udał się znakomicie! ;) Ponieważ lubię niższe serniczki, korzystaliśmy z blaszki 25x40 (nie zwiększając składników); wyszedł równiutki i bez spękań, a przede wszystkim pyszny, dzięki czemu został wpisany do naszej rodzinnej listy ciast ulubionych.
    Pozdrawiamy i dziękujemy ;)
    PS: Jogurty bałkańskie kupiłam w PoloMarkecie, widziałam też w Groszku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, jak moge zastapic w tym przepisie budynie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobią/mąką ziemniaczaną.

      Nina

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)