niedziela, 1 lutego 2009

Zupa-krem z porów i ziemniaków (pół na pół)


Bardzo sycąca zupa. W wersji podstawowej jest dosyć niskokaloryczna. Z podanych proporcji wychodzi bardzo gęsty krem. Można ją wzbogacić o smietanę i serek topiony, uzyc rosolu zamiast bulionu itd.

Składniki:

2 bardzo duze pory = 900 gram (po obraniu i pokrojeniu to ok. 0,5 kg)
2 bardzo duze ziemniaki = 800 gram (po obraniu to ok. 550 - 600 g)
4 płaskie lyzeczki masla
3 ząbki czosnku
900 ml bulionu (dałam z kostki)
220 ml mleka 3,2%
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne (opcjonalnie)

do posypania: swieza natka pietruszki, ewentualnie 1 lyzeczka smietany 12% do dekoracji

Wykonanie:

Białe częsci porów drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pory i wycisnięty czosnek i dusimy do miękkosci, około 10 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliło. W międzyczasie obieramy i kroimy w drobną kostkę ziemniaki. Wrzucamy do garnka z porami, dolewamy bulion. Gotujemy do miękkosci okolo 25 minut. Miksujemy, dodajemy przyprawy. Mleko dodajemy przed podaniem. Zagotowujemy. Zupa jest bardzo gęsta, mozna ewentualnie dodac do niej wiecej bulionu. Serwujemy z natką pietruszki, i lyzeczka smietany 12%.

Zupę mozna zamrażac, ale lepiej w wersji bez mleka.

Uwagi: zupa bylaby jeszcze lepsza gdyby zamiast mleka dodac smietanę, albo przynajmniej zmieszać smietane w proporcjach pół na pół z mlekiem oraz gdyby dodac 100 gram serka topionego smietankowego np. Hochland.

Wowczas jednak przestaje to juz byc danie zdrowe i niskokaloryczne, o jakie mi dzisiaj chodzilo.

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, zwłaszcza z tym wzorkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiła bym się na taki kremik. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń