Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami



Dorotus pisała o tej krajance, że jest przesmaczna. Bogactwo bakalii, smak piernika i ten marcepan przełożony powidłami. Już drugi raz zagościła u mnie na Wielkanoc. Krajanka jest bardzo słodka, dlatego kroję ją na miniaturowe kawałki - takie na jeden, dwa kęsy. Można ją piec nawet kilka dni przed Świętami. Długo się przechowuje. Oryginalnie przepis Bajaderki, znaleziony u Dorotus.

Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Składniki na ciasto piernikowe:

* 3 i 1/3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* pół szklanki miodu
* 3/4 szklanki cukru
* pół kostki masła (czyli 125 g)
* 1 jajko
* drobno posiekane orzechy w ilości dowolnej (u mnie około pół szklanki)
* skórka pomarańczowa w ilości dowolnej (u mnie około pół szkalnki)
* przyprawy (1 łyżka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, 1 łyżeczka imbiru, po pół łyżeczki gałki muszkatałowej i goździków, po 1/4 łyżeczki pieprzu i ziela angielskiego) - można zastąpić przyprawą do piernika

Składniki ma masę z marcepanu:

* 400 g gotowej masy marcepanowej* (wg autorki 225 g, ale wtedy masa jest dość rzadka)
* 2 żółtka
* 1/3 szklanki mąki
* 1 łyżka mleka
* 1 łyżka soku pomarańczowego
* 1 łyżka soku cytrynowego
* 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego [albo aromatu]

Ponadto:

* słoik powideł np. śliwkowych [dałam niecały, najlepiej kwaśnych]
* cukier puder do lukru [ew. także koniak, sok z cytryny]

Wykonanie:


Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę. Miód, cukier i masło rozgrzać mocno (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).

Masa z marcepanem: wszystkie składniki razem rozetrzeć.

Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła (nie zużyłam całego słoika). Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym (jeśli tego nie zrobicie masa i powidła wydostaną się na zewnątrz i spieką).

Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.

Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z koniakiem, sokiem z cytryny lub wodą.

Zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje.

*masę kupuję na Allegro



Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

4 komentarze :

  1. marcepan!
    pyszności..

    wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne :))

    ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT! :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada bardzo kuszacooooo... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziewczyny, naprawdę Wam ją polecam

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)