Sernik migdałowy z Amaretto





Sernik bardzo elegancki, nietypowy, z prażonymi migdałami. Ciężki, wilgotny, idealny na wyjątkowe okazje. Jak dla mnie jeden z najlepszych do tej pory serników. Bardzo polecam. ok. 18 porcji, z przepisu Dorotus, zmodyfikowany co do ilości składników o 1/4 w związku z tym, że puszka mleka słodzonego ma w Polsce nie 400 a 535 g.

Sernik migdałowy z Amaretto

Składniki na spód:

* 1,5 szklanki pokruszonych ciastek typu digestive
* 50 g roztopionego masła
* kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)

Składniki na masę serową:

* 1 kg sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki [użyłam serka President półtłustego w tzw. kiełbasce]
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (535 g)
* 5 jajek
* 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
* około 125 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
* 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
* 100-125 g podprażonych płatków migdałowych

Składniki do dekoracji:

* 80 g płatków migdałowych
* 1/2 tabliczki czekolady
* bita śmietana

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Szczelną tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów**. Wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godziny i 15 minut w temp. 175ºC. Przykryć folią aluminiową tortownicę, odsłonić sernik na ostatnie 15 minut pieczenia - wówczas sernik się nie przypiecze. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek wierzchu był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie i w piekarniku. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

** migdały prażę wsypując je na całą powierzchnię blachy do pieczenia ciasta do rozgrzanego piekarnika - podczas gdy rozgrzewa się do pieczenia, po kilku minutach płatki zaczną brązowieć, jak się zezłocą wyjąć z piekarnika


7 komentarze :

  1. Ale piękny sernik!!! Właściwie to bardziej elegancki tort niż zwykłe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przpiekny serniczek. Slicznie go przystroiłas

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczny sernik i pięknie udekorowany:))

    OdpowiedzUsuń
  4. piekny sernik, po prostu boskiiiii :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmm, jak cudnie wygląda... :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)