Sernik na spodzie brownie






Sernik i brownie. Dla wielbicieli czekolady. Bardzo smaczne ciasto przy niewielkim nakładzie pracy. Przepis z książki "Chocolate box".

Sernik na spodzie brownie

Składniki [1 szklanka=235 ml], 12 porcji:
Spód:

  • 1/2 szklanki niesolonego masła (ok. 102 gramy) plus trochę do wysmarowania formy
  • 4 oz/115 gram (1 tabliczka i 8 małych kostek) gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki (użyłam Goplany „Gorzkiej”)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki plus trochę do wysypania formy

Masa serowa:

  • 2 i 1/4 szklanki (ok. 620 gram) serka kremowego lub twarogowego (użyłam sera twarogowego tłustego President)
  • 2/3 szklanki drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (albo pół łyżeczki aromatu waniliowego)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Polewa:

  • czekolada(pozostałe 4/5 tabliczki)
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Włączyć piekarnik, nastawić temperaturę 180 st. C. Formę – tortownicę o średnicy 23 cm (może być mniejsza, ciasto nie jest wysokie) wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Roztopić masło i czekoladę w rondelku, na małym ogniu, często mieszając, aż do czasu uzyskania gładkiej masy. Zdjąć z gazu i wsypać cukier.

Dodać jajka (uprzednio roztrzepane), mleko, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, mieszając aż do połączenia składników. Uzyskaną masę wyłożyć łyżką do tortownicy, wyrównać. Piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika na czas przygotowywania masy serowej. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 st. C. [Brownie zdąży trochę ostygnąć zanim nałożymy ser]

Masa serowa: ubić ser, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy aż do połączenia składników, dodać jogurt. Masę wylać na upieczony spód Brownie. Piec 45-55 minut, albo do momentu gdy środek jest prawie gotowy.

Tortownicę odpinać gdy ciasto ostygnie. Włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Polewa: rozpuścić czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Udekorować ciasto, odstawić do lodówki do stężenia.

Uwagi: ciasto jest najlepsze po jednym dniu/dwóch dniach. Jest dość słodkie dlatego polecam serwować po małym kawałeczku (wtedy też wychodzi więcej niż 12 porcji)


14 komentarze :

  1. Ksiązka ma piękną okładkę! Ale kusi! Dobrze że nałożyłam na siebie zakaz wchodzenia na Amazon :D
    A sernik? PYCHA!

    :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyszedł :-)
    P.S. Też mam taką książkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki równiusieńki !Zauroczyła mnie okładka tej książki i ten sernik:)coś czuję,że znowu szykuje się zamówienie na książki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale Śliczny Ci wyszedł. A jak pięknie wygląda po rozkrojeniu!
    Uwielbiam czekoladę więc na pewno by mi zasmakowao. A czy nie jest zbyt słodki?
    Dla siebie dałabym chyba troche mniej cukru w masie serowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny :) ogromna ilość czekolady to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przepieknie ci wyszedl!!!!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubie sernikobrownies tylko zawsze mase serowa robie z 2x porcji, bo dla mnie wazniejszy jest sernik niz brownies:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładny, też od jakiegoś czasu mam na takie ciacho ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ten sernik i taki równiusieńki:) Jak to zrobiłaś, że nie porobiły się "fale"?

    OdpowiedzUsuń
  10. Polko - książka ma też niezłe zdjęcia - sernik bardzo mnie tym zachęcił

    evenka, szarlotek, ewena, fiolunka, Gosi@, asieja - dziękuję :)

    Alinka - z sernikiem nie bylo takich problemow (w tym z brownie), nagrzewanie od dolu, piekarnik elektryczny

    viridianka - to jest opcja [tez jestem sernikozercą]

    Dziwnograj - jest slodki, ale w smaku dobry, najbardziej slodka jest masa brownie, wiec moze byc pole do redukcji

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak marzenie.
    Achh szkoda ze ja nie mam takiej ksiazki

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie pyszności w jednym cieście? No no! Prawdziwy rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Serniczek wyszedł pyszny :) polecam niezdecydowanym (Nina piekłam w takim blaszanym piekarniku tym razem - jakieś 20 minut dłużej niż w przepisie)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)