Zupa pieczarkowa - krem z pieczarek



Pyszna zupa pieczarkowa, którą można serwować podczas eleganckiego obiadu lub kolacji. Smakuje także bez śmietany. Przebój mojej mamy :)


Zupa pieczarkowa - krem z pieczarek

Skladniki (na 4 litry bulionu), 20 porcji:

4 litry rosołu (ew. dobrego bulionu drobiowego z kostki)
1,5 kg pieczarek
4 średnie cebule
1 łyżka masła
2 serki topione śmietankowe Hochlanda (każdy po 100 g)
2 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
300 ml śmietany 18% albo 22%
natka pietruszki

Wykonanie:

I opcja:

Pieczarki i cebulę zemleć. Dusić na maśle, aż do wyparowania soku (dla takiej ilości pieczarek niekiedy trzeba i 20 minut). Wsypać pieczarki z cebulą do wcześniej ugotowanego rosolu, pogotować 10 minut, dodać serki topione, dodać do gotującej zupy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie (ok. pół szklanki). Pogotować 2-3 minuty aż zupa zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie wlać sok wyciśnięty z 1,5 cytryny oraz śmietanę (rozprowadzić ją w ostudzonej zupie w oddzielnym naczyniu, żeby uniknąć grudek). Posolić i popieprzyć. Podawać posypane natką pietruszki.

II opcja:

Pieczarki i cebulę pokroić na drobno. Dusić na maśle aż do wyparowania soku (dla takiej ilości pieczarek niekiedy trzeba i 20 minut). Wsypać pieczarki z cebulą do wcześniej ugotowanego rosołu, pogotować 10 minut, dodać serki topione, dodać do gotującej się zupy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie (ok. pół szklanki). Pogotować 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje. Gdy trochę ostygnie, wlać sok wyciśnięty z 1,5 cytryny oraz śmietanę (warto ją rozprowadzić w ostudzonej zupie w oddzielnym naczyniu, żeby uniknąć grudek). Posolić i popieprzyć. Zmiksować blenderem lub "żyrafą". Podawać posypane natką pietruszki.

8 komentarze :

  1. bardzo lubię pieczarki i pieczarkową, w wersji kremu nie jadłam i muszę spróbować, bo zupy kremy lubie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę pieczarkową, ale jeszcze nigdy nie przyrządzałam jej w formie kremu. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. robilam,lubie :)) :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię zupę grzybową, również tą w postaci kremu :) smakowicie wygląda. Zawszerobię z podgrybków czy tez maślaków, a ta Twoja z pieczarek ma taki fajny kolor:) sprawdze ją i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie było mnie kawałek czasu i widzę zdjecie w profilu, jak miło, Nino! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, dodalam w sobotę (i było to dla mnie wielkie wydarzenie - tak publicznie się ujawnic)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och Nina! Zdjęcie jet fantastyczne :)
    Miło poznać Twoją buzię :*
    A o pieczarkowej myślę ostatnio bardzo intensywnie...

    :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. cieszę się, że się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (165) Zdrowa dieta (164) Obiad (121) Przekąski i dodatki do dań (121) Bezmięsne (102) Boże Narodzenie (92) Ciasta (90) Kuchnia polska (76) Impreza (73) Jak zrobić (65) Zupy (65) Bez jajek (61) Wielkanoc (59) Warzywa (55) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Śniadania (45) Czekolada (44) Desery (43) Pesto i pasty do chleba (42) Z piekarnika (40) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Ryby i owoce morza (30) Bezglutenowe (29) Przepisy dla biegaczy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Dania do pracy (26) Szybkie (25) Jabłka (24) Obiad w 30 minut (24) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Serniki (22) Kuchnia staropolska (21) Truskawki (20) Napoje i koktajle (19) Śliwki (18) Przystawka (17) W prodiżu (17) Danie główne (16) Kolacje (16) I faza South Beach (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Małe słodkości (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Makaron (11) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Pomidory (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Soczewica (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kapusta (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)