Ranch dressing



Domowy dressing, ze swiezych składników. Można przechowywac kilka dni. Serwowałam z sałatą lodową, rzymską i rukolą, do tego pomidorki koktajlowe, papryka, skwarki boczku, plastry parmezanu i piers z kurczaka z marynaty czosnkowej. Dwa sposoby na uzycie małej ilosci dressingu: 1) do naczynia najpierw wlac odpowiednią ilosc dressingu, wrzucic porwaną sałatę i wymieszac dokładnie palcami, dodac resztę składników; 2) porwaną sałatę wkłożyc do miski z przykryciem, polac odpowiednią iloscią dressingu, przykryc naczycie i energicznie, ruchami kulistymi oraz z góry na dół rozprowadzic marynatę na lisciach sałaty. Dodac pozostałe składniki sałatki.

Ranch dressing

Składniki (na 235 ml):
1/2 szklanki maslanki
2 lyzki majonezu
3 lyzki kwasnej, gęstej smietany (ilosc można zwiększyc dając cale 200 g)
1 ząbek czosnku, wycisnięty
1 lyzka octu jablkowego albo soku z cytryny [uzylam cytyny]
1/4 lyzki musztardy
1/8 lyzki zmielonego pieprzu
2 lyzki posiekanego swiezego koperku
ewentualnie: sól

Wykonanie:

Dobrze wymieszac maslankę, majonez i kwasną smietanę. Dodac pozostale skladniki i wymieszac. Najlepiej uzyc miksera dla osiągnięcia idealnej gladkosci. Przyprawic do smaku. Przechowywac w lodówce.

11 komentarze :

  1. Oooo, ciekawy, Nino! Nie robiłam nigdy dressingu z maslanką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pierwszy rzut oka połączenie składników szalone jak dla mnie, ale w tym szaleństwie jest metoda. Zdecydowanie muszę spróbować ten dressing.

    OdpowiedzUsuń
  3. z maslanką jest zawsze trochę lzejszy

    ja akurat do tego uzylam 200 gram smietany 18%

    nastepnym razem zrobie z gestym jogurtem zamiast, albo z lzejsza śmietaną

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino, o proszę znalazłam u Ciebie przepis na jeden z moich najulubieńszych dressingów. On jest szalenie popularny w Stanach, tam prawie w każdej restauracji jest on jako opcja do sałatek. Ja miałam takie fazy, że robiłam go całymi tygodniami. Często gdy nie mam maślanki dodaję kefiru, jest wtedy nawet bardziej wyrazisty w smaku. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszko, a próbowałaś w ogóle wyeliminowac smietanę? i zastąpic gęstym jogurtem?


    a może masz jakiś super lekki (kalorycznie) dressing?

    Pozdrawiam

    P.S. Jako studentka pracowałam na work&travel jako kelnerka w restauracji, stąd też go znam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham Cie za ten dresing, jest to mój ulubiony , męczę rodzinę która mieszka w stanach i przysyłaja mi Runch w torebkach , wreszcie przestanę ich męczyć bo twój przepis jest cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam jedno pytanie :) Czy ten dressing rzeczywiscie smakowo przypomina amerykański Ranch? Zakochałam się w smaku będąc właśnie w stanach i nie mogłam odnaleźć go w PL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaju, o ile pamiętam, przepis dostałam od koleżanki, która mieszka w Stanach, ale niestety głowy nie dam, że jest to przepis, którego dokładnie szukasz. Mam nadzieję, że jeśli byś zrobiła, to się nie zawiedziesz, a jeśli będziesz szukać dalej, że podzielisz się swoim przepisem.

      Usuń
  8. Bardzo dobry przepis. Mozna go rowniez robic w wersji bez czosnku i tez smakuje wysmienicie. Jest na pewno zdrowszy niz Ranch z torebki. Ja mieszkajac w Stanach staram sie zastapic "gotowce" i ten przepis bardzo mi podpasowal smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się przydaje. Pozdrawiam

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)