Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach


Ta jagnięcina jest niesamowita. Pięknie pachnie pomarańczami. Propozycja na wykwintny obiad rodzinny. Smakowalo i starszym i mlodszym. Bardzo, bardzo polecam! Czy to taki przepis do powtórki? TAK. Moje uwagi do przepisu: uzylam lopatki jagnięcej; mięso marynowałam dwie doby. Im większe kawalki miesa, tym lepiej. Najlepsze jest mięso ze srodka, takie soczyste... Następnym razem sprobuję marynowac i piec je w calosci. Podawac od razu, odgrzewane staje się suche. I szczerze mówię: z sosem nie wyszlo tak jak powinno, trzeba by go dopracowac, moze dac mniej bulionu! Przepis Gary Rhodes, na 4 porcje, robilam z podwojnej ilosci. (nizej podaję oryginalny przepis).

Jagnięcina marynowana w czerwonym winie i pomarańczach


Składniki:


4 kawałki jagnięcej pierwszej krzyżowej, po 225-275g każda, wyluzowane i zwinięte
25 g smalcu
600 ml bulionu cielęcego

Marynata:
½ butelki czerwonego wytrawnego wina
2 szalotki, lub 1 cebula, posiekane
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
skórka starta z 1 pomarańczy
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 gałązka świeżego estragonu
kilka ziaren czarnego pieprzu, rozgniecionych

Wykonanie:


Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w naczyniu wystarczająco dużym, by w jednej warstwie zmieściło się w nim całe mięso. Dodaj mięso, przykryj i odstaw, żeby się marynowało. Im dłużej mięso się marynuje tym jest lepsze. Może stać w lodówce nawet 5 dni. Po tym czasie jagnięcina nabierze ciemnoczerwonego koloru.

Postaw ognioodporną blachę do pieczenia na ogniu [nie mialam - uzylam patelni zeliwnej], rozpuść smalec i obsmaż mięso z każdej strony, aż będzie prawie przypalone. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do 220° C [uzylam zaroodpornego naczynia z przykryciem] i piecz przez 15-20 minut. Po wyjęciu odstaw na 6-8 minut, żeby odpoczęło.

W czasie kiedy mięso się piecze, przelej marynatę do garnka i redukuj na sporym ogniu, aż zostanie jej ¼ (to bardzo ważne, inaczej sos będzie zbyt rzadki). Dodaj bulion [proponuję stopniowo, do uzyskania pożądanego smaku - może wystarczy Ci 250 ml], gotuj jeszcze przez 15 minut i przecedź przez sitko. Mięso podaj pokrojone w plastry i polane sosem.


Bądź na bieżąco, polub stronę na fb

5 komentarze :

  1. lubię takie klimaty, marynowane mięso, pyszny smak... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaaaaam,alez zazdroszcze takiego pysznego mieska...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo soczyscie, lubie takie czerwone miesko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smak genialny, coś jednak spaściłem, bo wyszło mi nieco twardawe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. twardość mięsa zależy od wielu czynników, podstawowym (wedle moich doświadczeń kulinarnych) jest wiek mięsa - czy rzeczywiście miałeś jagnięcinę czy już może baraninę.

      Piekłam nieraz udziec jagnięcy. Raz - przed Bożym Narodzeniem - gdy pustki na targu i trzeba było brać co było, kupiłam udziec w dwóch miejscach, w każdym była to rzekomo jagnięcina (chociaż cena była inna). Jednakże mam podejrzenia, że w jednym z tych przypadków sprzedano mi baraninę - mięso to pozostawało twarde i wymagało jeszcze sporo czasu,. podczas gdy prawdziwa jagnięcina już doszła i można ją było już bez trudu rozdzielać widelcem.

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)