Gulasz wołowy na dziko wg Macieja Kuronia




Dobry gulasz wołowy (nieco inny od tradycyjnego domowego - przynajmniej takiego, który ja zapamiętałam z domu - dzięki dodatkowi wina). Danie na chłodne dni. Mam jedno zastrzeżenie - za małoooo sosu. Przepis Macieja Kuronia "Kuchnia polska. Kuchnia Rzeczypospolitej wielu narodów".

Gulasz wołowy na dziko wg Macieja Kuronia

Składniki:
  • 1 kg wołowiny bez kości (u mnie 85 dag)
  • 2 cebule (u mnie 1 b. duża - po obraniu 380 g)
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 ziaren czarnego pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 250 ml wywaru mięsnego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany (dałam dwie łyżeczki płynnej śmietanki 18%)
  • 100 g tłuszczu do smażenia
  • sól, pieprz
  • [od siebie dodałam kilka duszonych grzybów]
Wykonanie:

Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy mięso z wszystkich stron, dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i smażymy razem przez ok. 10 minut, następnie dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek. Dolewamy połowę wywaru, wino oraz liście laurowe, ziele angielskie, paprykę ostrą oraz słodką, a także pieprz w ziarnach. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając sos wywarem. Gdy mięso jest już miękkie (ok. 1 godz) doprawiamy sos mąką zmieszaną ze śmietaną (oczywiście śmietanę trzeba zahartować, w tym celu w szklance mieszamy mąkę i śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy dokładnie - by nie było grudek, wlewamy tę zaprawę do sosu i zagotowujemy) oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem.




4 komentarze :

  1. Gulasz, sosik i jeszcze te grzybki. Oj dobrze zjeść takie danie jesienną porą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny gulasz, zrobiłam dziś na obiad, polecam niezdecydowanym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Annaz - cieszę się bardzo, że przepis się przydał. Pzdr Cię serdecznie i dziękuję za komentarz!

      Usuń
  3. Witaj Nino a z czego zrobiłaś wywar mięsny

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)