Słodkie drożdżówki - serca z orzechowym nadzieniem




Jak dla mnie te drożdżówki to absolutny hit jesieni. Pięknie wyglądają, super smakują, zwłaszcza zaraz po upieczeniu ze szklanką zimnego mleka, no i jak pachną... Naprawdę dawno nie upiekłam czegos tak zachwycającego... Przepis dorotus. Zrobilam dokumentację krok po kroku, korzystając z know-how autorki oryginalu. Jadlam te drożdżówki dwukrotnie, za pierwszym razem z farszem ze swieżo lupanych orzechów wloskich, za drugim razem u przyjaciolki - z orzechami kupionymi "w paczce" (raczej jeszcze z zeszlego roku). W smaku spora róznica - jesli mozecie uzyjcie jak najswieższych orzechów.

Skladniki na ciasto (10-11 sztuk bułeczek) [szklanka w tym przepisie ma 250 ml]:

160 ml mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych (dalam swieze)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić (z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn - zasypac drozdze cukrem, dobrze polączyc, dodac cieple mleko - kilka lyzek i odstawic w cieple miejsce, az drozdze urosną). Nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. [uzylam miksera - koncowki z duzym hakiem]

Uformować w kulę, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. [ wstawilam do piekarnika, nienagrzanego, tylko z wlaczoną zarówką]. Ciasto bedzie roslo okolo godziny, poltorej.

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.


Każdą część rozwałkować na placuszek.

Na wierzchu posmarować nadzieniem.


Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.


Następnie naleśnik złożyć na pół.

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.


Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.



Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).

Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.



Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.


Składniki na orzechowe nadzienie:

200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan [dalam wloskie]
100 g brązowego cukru [dalam troche mniej, trzcinowy i bialy, z przewagą ilosciową trzcinowego]
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku) - dalam pol opakowania malego aromatyu rumowego, tj. nieco wiecej niz pol lyzki
pół łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.



Dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, podzielić na 10 części. Dalej postępować według powyższego przepisu.




5 komentarze :

  1. Ninuś jejku jakie cuda!!! I fajnie pokazałaś krok po kroku jak je zrobić :) Zapi :)suję na listę "do zrobienia"

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, po prostu. Mówisz, ze w maszynie tez mozna? Mój teśc in spe sobie kupił maszynę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasia - :))))

    Kinga - zrób koniecznie! nadzienie jest wspaniałe i jest go dużo

    Aniu - ja robiłam ręcznie, ale jak Dorotus (autorka przepisu) mówi, że można w maszynie, to znaczy że można :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, "ręcznie" to jest oczywiscie termin umowny, bo mikser poszedł w ruch, ale ciasto samo nie wyrosło, przełożyłam je do piekarnika (z włączoną żarówką)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)