Chleb Vermont Sourdough



Prawdziwy domowy chleb tylko na zakwasie, którym pieczołowicie się opiekuję, regularnie dokarmiając. Pochodzi ze strony Polki. Mój chleb miał kilka większych dziur - następnym razem mocniej go "odgazuję", by tego uniknąć.

Zaczyn (robiłam w piątek o godz. 21:00):

150g mąki pszennej chlebowej*
188g wody
2 łyżki zakwasu żytniego lub pszennego (użyłam żytniego) w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki wymieszać i zakryć szczelnie folią, zostawic na 12-16 godzin.

Następnie dodać:

750g mąki pszennej chlebowej*
100g mąki żytniej (użyłam żytniej razowej typ 2000)
462g wody
1 łyżka soli
cały zaczyn [ewentualnie minus 2 łyżki - do zbudowania nowego zaczynu; ja miałam zapas zakwasu]

Wszystkie składniki (oprócz soli) wymieszać, zakryć folią i zostawić na 1 godzinę fermentacji (tzw. autoliza). [sobota, godz. 9.30]

Po tym czasie ciasto posypać solą, wymieszać i krótko zagnieść (2-3 min). [godz. 10.30]

Zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2,5 godz. W trakcie wyrastania ciasto złożyć dwukrotnie co 50 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, uformować okrągłe bochenki, ułożyć w koszach do wyrastania (u mnie był durszlak i miska salatkowa, wyłożone ściereczkami kuchennymi, przyprószonymi mąką) [ok. godz. 13.10]. Jeden z bochenków pozostawic w temp. pokojowej na 2 godz (mozna na 2,5 godz.) po czym upiec w piekarniku nagrzanym do 240 st.C przez 30-35 min. [upieczony bochenek, godz. 15.40]

Drugi można włożyć do plastikowej torebki, zawiązać i umieścić w lodówce na noc (12 godzin można do 18). Upiec rano, wsuwając do nagrzanego pieca bezpośrednio po wyjęciu z lodówki (wtedy też można go naciąć).

*mąka chlebowa ma ok. 12% białka, typ 750

7 komentarze :

  1. A Polka go ma ze strony Tatter :D
    Nina naprawdę bardzo ładny chleb upiekłaś! Dziury fajne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta pieczołowita opieka musiała zostac wynagrodzona. takim pięknym chlebem.

    OdpowiedzUsuń
  3. SENKJU ;)

    P.S. Polko, a wiesz, że link na blogu Tatter zniknął, nie mogłam znaleźć przepisu także przez opcję "szukaj".

    OdpowiedzUsuń
  4. Nino, piękny wypiek! Najbardziej w domowych chlebach lubię ich zapach, gdy są jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja takie chlebki z duzymi dziurami bardzo lubie :) Sliczny jest :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Paula, Majka, dziękuję

    mnie w sumie najbardziej cieszyło stwierdzenie mamy [chleb był pieczony na Wielkanoc]; "ech, jednak nie kupujemy chleba" - po tym jak jeszcze nie próbowawszy moich wypieków chlebowych, chciała kupić choć jeden bochenek "na wszelki wypadek" ;)

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)