Murzynek

Photobucket

Murzynek - takie codzienne-niecodzienne ciasto do kawy, kojarzące mi się przede wszystkim z zajęciami z techniki w szkole podstawowej, kiedy to wszystkie dzieci musiały się nauczyć je piec. Od tego czasu praktycznie przeze mnie zapomniane; tym razem pojawiło się z innego przepisu - Asi. Jest dość wilgotne, dobrze (jeszcze lepiej) smakuje z konfiturą, na przykład śliwkową. 

Murzynek

Składniki:


  • 200 g masła, bardzo miękkiego
  • 200 g miałkiego cukru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii [można zastąpić aromatem waniliowym w ilości ok. 1 łyżeczki]
  • 100 g zmielonych na proszek migdałów bez skórek [dałam mielone orzechy laskowe i tylko 20 g migdałów]
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g ciemnego kakao


Polewa:
po 1/4 szklanki (60 ml): wody, likieru kawowego (lub rumu) [dałam likier amaretto], cukru, kakao i masła. W wersji bezalkoholowej likier można zastąpić wodą.

Wykonanie:

Potrzebna będzie forma keksowa o wymiarach minimum 12 x 25 cm, wysmarowana masłem i oprószona zmielonymi na proszek migdałami [lub wyłożona papierem do pieczenia] lub forma na babkę o pojemności 4 litry.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do misy miksera włożyć bardzo miękkie masło. Dodać cukier i ubijać mikserem przez 10 - 12 minut, aż będzie puszyste i kremowe.
Do drugiej miski wlać jogurt, dodać jajka, wanilię i zmiksować mikserem lub roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę.
Do oddzielnej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodać migdały i wymieszać. Połączyć (miksując chwilę mikserem na małych obrotach) z utartym masłem oraz masą jajeczną.
Masę wyłożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 70 minut (po 65 minutach pieczenia wetknąć w środek ciasta patyczek i sprawdzić czy jest już suchy). Całkowicie ostudzić, wyjąć z foremki i polać polewą. Przechowywać w zamkniętym pojemniku na ciasto lub zawinięte w folię aluminiową.

Polewa: Wszystkie składniki oprócz masła umieścić w rondelku i mieszając podgrzać do zagotowania. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszać aż się roztopi. Ostudzić i odczekać aż polewa zgęstnieje.

Polecam podawać z konfiturą. U mnie babcina, śliwkowa.

UWAGI:

Polewa jest rzadka, wolno gęstnieje, trzeba jej jednak przyznać, że jest naprawdę smaczna. Prawie każdy "po kryjomu" wyjadał ją z garnka w czasie gdy gęstniała.

Photobucket

10 komentarze :

  1. Wygląda na bardzo wilgotne, co bardzo mnie cieszy...poprosze kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynek to ciasto, które najczęściej jest na Naszym stole. Twój prezentuje się wspaniale, bardzo mi się spodobał dodatek w postaci mielonych migdałów, pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  3. szkoda że ja nie miałam lekcji gotowania w szkole, z chęcią popiekłabym sobie np... murzynka (:

    OdpowiedzUsuń
  4. ja takie ciasta też najchętniej zjadam z dżemem.. wiśniowym :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale dawno nie jadłam takiego murzynka! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Klasyka. Nico dodac nic ując :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja wprawdzie nie miałam lekcji gotowanie w szkole, ale mnie to ciasto także wyłącznie kojarzy się z czasami dzieciństwa. Wtedy jadłam je bardzo często. Teraz, właściwie nie pamiętam kiedy pojawiło się u mnie ostatnio... Pewnie pora wrócić do smaków z dzieciństwa.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. może dlatego wielu z nas kojarzy się to ciasto z dzieciństwem, bo początek lat 90. [i oczywiście koniec 80.] to era nieskomplikowanych i niedrogich dań. Nie pamiętam byśmy [tzn. mamy, babcie, bo ja byłam wtedy dzieckiem...] "marnowali" czekoladę dodając ją do ciasta - musieliśmy może nauczyć się, że nie jest już takim luksusowym, bo trudno dostępnym dobrem.

    Hehe, to może tylko moja pani od techniki w ramach kilku lekcji uczyła nas gotowania, choć ja nie wiedziała wtedy PO CO ;)

    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  9. Murzynek to ja bardzo:)
    Osobiście jeszcze nie piekłam, ale zawsze zajadałam się robionymi przez moje ciocie:)
    Buźka, kiedyś na pewno go upiekę, wszak podobno to najprostsze ciasto na świecie:)
    hehe

    OdpowiedzUsuń
  10. proste, bardzo proste; a to jest dobry przepis

    P.S. Moja młodsza siostra mi wypomniała dziś, że dałam temu murzynkowi słabą recenzję, a to nieprawda ;) Więc dopowiem, że moja rodzina brała dokładki...

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)