Cukinie nadziewane farszem mięsno-pieczarkowym z kuskusem



Lekki, letni obiad z faszerowaną cukinią, podawany z sałatką z pomidorów. To bardzo wdzięczne warzywo do nadziewania. Polecam - farsz jest smaczny i dość wyraźny w smaku dzięki natce pietruszki - nie żałujcie jej.

Składniki:
  • 2 - 3 bardzo duże cukinie, lub odpowiednio mniejsze, łącznie o wadze ok. 1,5 - 2 kg
  • 12 dużych pieczarek
  • 0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
  • 4 spore mięsiste pomidory
  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu z ziołami [albo dodać trochę bazylii i oregano do zwykłego keczupu/koncentratu pomidorowego]
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 300 g kaszy kuskus
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz cayenne [chili], sól, pieprz, papryka słodka
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • Dodatkowo: sałatka z pomidorów, bazylii i cebuli + sól [ewentualnie także pieprz]

Wykonanie:

Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, pestki wyrzucić a miąższ zachować.

Na dwóch łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Usmażyć mięso [zajmie to minimum 5 minut]. Przełożyć do średniej wielkości garnka.

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć pokrojone lub rozdrobnione malakserem pieczarki aż do uzyskania brązowego koloru. Przełożyć do garnka z mięsem.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przy użyciu malaksera zrobić puree pomidorowe, dodać do masy mięsnej wraz z pozostałymi składnikami [oprócz natki pietruszki, koperku i kuskusa], w tym miąższem z wydrążonej cukinii. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż cukinia będzie miękka.

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, zalewając wrzątkiem.

Przygotowany farsz połączyć z kuskusem, posiekaną natką pietruszki i koperku, ostatecznie doprawić farsz ulubionymi przyprawami. Cukinię (jeśli jest duża, to pokrojoną na 2 - 3 kawałki) napełnić farszem.

Piec w temperaturze 180o C, zawinięte w folię aluminiową, dopóki cukinia nie zmięknie, grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut można odchylić folię aluminiową, wybrać opcję grill, by wierzch był bardziej chrupiący. Czas pieczenia ze względu na ilość i grubość moich cukinii był bardzo długi - 80 minut. W przypadku mniejszej ilości porcji może to trwać dużo krócej (1 cukinia = 20 minut)- trzeba sprawdzać kiedy cukinia będzie miękka.

Podawać na przykład z sałatką z pomidorów, z cebulą, świeżą bazylią, doprawioną solą i pieprzem.

P.S. Zostało mi trochę farszu - nadziałam nim 2 papryki.



12 komentarze :

  1. wygląda rewelacyjnie;D zapisuję i zrobie na obiad;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Nie przepadam za pietruszką. Za to na samą cukinię nadzianą jakimś pysznym farszem skusiłabym się z ogromną chęcią.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo,tak jeszcze nie nadziewalam....pyszne musialy byc :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam ;]
    uwielbiam cukinię. a w szczególności w tak atrakcyjnych wydaniach ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. natki pietruszki nie żałuję nigdy.. lubię bardzo. pysznie to letni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. No farsz mi się prezentuje rewelacyjnie wręcz, zaczynam żałować że mam jakieś uprzedzenia do cukinii :P

    OdpowiedzUsuń
  7. takie letnie obiady są najlepsze pod słońcem. faszerowane sezonowe warzywko plus sałatka- wymarzony zestaw;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciężko taką potrawę ładnie przyrządzić, ale Tobie udało się to fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie muszą smakować:)
    Ps: Ładny, nowy rozstaw na Twoim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciaky - dziękuję, cieszę się, że ktoś zauważył zmiany :)

    będę wdzięczna za wszelkie uwagi i konstruktywną krytykę; z góry uprzedzam, że zmiana wyglądu notek wstecz [ręczne zmiany] jest pracochłonna i będzie wykonywana stopniowo

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo się cieszę Moniko.

    Pozdrawiam :)

    Nina

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)