piątek, 13 sierpnia 2010

Cukinie nadziewane farszem mięsno-pieczarkowym z kuskusem



Lekki, letni obiad z faszerowaną cukinią, podawany z sałatką z pomidorów. To bardzo wdzięczne warzywo do nadziewania. Polecam - farsz jest smaczny i dość wyraźny w smaku dzięki natce pietruszki - nie żałujcie jej.

Składniki:
  • 2 - 3 bardzo duże cukinie, lub odpowiednio mniejsze, łącznie o wadze ok. 1,5 - 2 kg
  • 12 dużych pieczarek
  • 0,6 kg mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
  • 4 spore mięsiste pomidory
  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki keczupu z ziołami [albo dodać trochę bazylii i oregano do zwykłego keczupu/koncentratu pomidorowego]
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 300 g kaszy kuskus
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz cayenne [chili], sól, pieprz, papryka słodka
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • Dodatkowo: sałatka z pomidorów, bazylii i cebuli + sól [ewentualnie także pieprz]

Wykonanie:

Cukinie umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek, pestki wyrzucić a miąższ zachować.

Na dwóch łyżkach oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać drobno pokrojony bądź przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zwiększyć ogień i dodać zmielone mięso. Usmażyć mięso [zajmie to minimum 5 minut]. Przełożyć do średniej wielkości garnka.

Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć pokrojone lub rozdrobnione malakserem pieczarki aż do uzyskania brązowego koloru. Przełożyć do garnka z mięsem.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Przy użyciu malaksera zrobić puree pomidorowe, dodać do masy mięsnej wraz z pozostałymi składnikami [oprócz natki pietruszki, koperku i kuskusa], w tym miąższem z wydrążonej cukinii. Dusić pod przykryciem kilka minut, aż cukinia będzie miękka.

Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, zalewając wrzątkiem.

Przygotowany farsz połączyć z kuskusem, posiekaną natką pietruszki i koperku, ostatecznie doprawić farsz ulubionymi przyprawami. Cukinię (jeśli jest duża, to pokrojoną na 2 - 3 kawałki) napełnić farszem.

Piec w temperaturze 180o C, zawinięte w folię aluminiową, dopóki cukinia nie zmięknie, grzanie góra-dół, ostatnie 5 minut można odchylić folię aluminiową, wybrać opcję grill, by wierzch był bardziej chrupiący. Czas pieczenia ze względu na ilość i grubość moich cukinii był bardzo długi - 80 minut. W przypadku mniejszej ilości porcji może to trwać dużo krócej (1 cukinia = 20 minut)- trzeba sprawdzać kiedy cukinia będzie miękka.

Podawać na przykład z sałatką z pomidorów, z cebulą, świeżą bazylią, doprawioną solą i pieprzem.

P.S. Zostało mi trochę farszu - nadziałam nim 2 papryki.


12 komentarzy:

  1. wygląda rewelacyjnie;D zapisuję i zrobie na obiad;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm... Nie przepadam za pietruszką. Za to na samą cukinię nadzianą jakimś pysznym farszem skusiłabym się z ogromną chęcią.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo,tak jeszcze nie nadziewalam....pyszne musialy byc :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam ;]
    uwielbiam cukinię. a w szczególności w tak atrakcyjnych wydaniach ;d

    OdpowiedzUsuń
  5. natki pietruszki nie żałuję nigdy.. lubię bardzo. pysznie to letni obiad.

    OdpowiedzUsuń
  6. No farsz mi się prezentuje rewelacyjnie wręcz, zaczynam żałować że mam jakieś uprzedzenia do cukinii :P

    OdpowiedzUsuń
  7. takie letnie obiady są najlepsze pod słońcem. faszerowane sezonowe warzywko plus sałatka- wymarzony zestaw;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciężko taką potrawę ładnie przyrządzić, ale Tobie udało się to fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie muszą smakować:)
    Ps: Ładny, nowy rozstaw na Twoim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciaky - dziękuję, cieszę się, że ktoś zauważył zmiany :)

    będę wdzięczna za wszelkie uwagi i konstruktywną krytykę; z góry uprzedzam, że zmiana wyglądu notek wstecz [ręczne zmiany] jest pracochłonna i będzie wykonywana stopniowo

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam i wyszło bardzo smaczne. Pozdrawiam

    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo się cieszę Moniko.

    Pozdrawiam :)

    Nina

    OdpowiedzUsuń