Makowe, maślane paluchy




Maślane, słodkie, pyszne. Lepsze niż w sklepie, do tego można zjeść gdy są jeszcze letnie. Mogłabym je jeść codziennie. Bardzo polecam. Przepis Sary Lewis z "The Bread Book", zadanie dziesiąte z Piekarni po godzinach, - strzał w dziesiątkę.

Składniki:
  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500 g białej pszennej mąki chlebowej*
  • 1 i 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku [dałam z lekkim czubkiem]
  • 2 łyżki miękkiego masła [dałam z lekkim czubkiem]
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • dodatkowo: mak lub siemię lniane do posypania

Wykonanie:


W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy się połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.

Następnie podzielić je na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem.

Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół [u mnie: lekko naoliwiony papier do pieczenia].

Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut. [u mnie wyrastało o 20 minut dłużej]



Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, można posypać makiem [ew. siemieniem lnianym], wstawić do pieca i piec ok. 20 minut w temperaturze 200o C. Studzić na kratce.

*mąka chlebowa ma ok. 12% białka, typ 750


14 komentarze :

  1. Piękne te paluchy;)
    pozdrawiam bezsennie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcające:)
    Tez je muszę upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je! Są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, prawda? Nam bardzo smakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja z tego przepisu piekłam bułki, wiem że pyszne (: ale paluchowy kształt mi się bardziej podobuje.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie paluchy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to kminek na górze? Bo nie mogę doczytać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polko, to siemię lniane, kminek by tu absolutnie nie pasował :)
    prawdę mówiąc tylko to miałam pod ręką, mak wyszedł


    P.S. W przepisie dopisałam: "dodatkowo: mak lub siemię lniane do posypania"

    OdpowiedzUsuń
  9. taki strzał w dziesiątkę to bym zjadła na leniwe dzisiejsze śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach.. cudowne;)
    Z chęcią bym Ci skradła jednego chociaż:)
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  11. A więc to są te polecane przez Ciebie paluchy makowe :) obiecuję wypróbować ten przepis zaraz po powrocie z urlopu! Wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękujemy za miłe słowa:) Masz wspaniałego bloga i pewnie nie raz skorzystamy z Twoich przepisów:) Gorąco pozdrawiamy!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale smakowite paluchy. takie chrupkie i złociste... mmmm. ;]

    OdpowiedzUsuń
  14. maslane, lekko slodkie, super na sniadanko:) polecam

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)