Bananella czyli pyszny czekodżem z bananami



Dla mnie to połączenie idealne. Karmelizowane banany z czekoladą. Profanacją jest jedzenie tego z chlebem... najlepiej wydzielić sobie porcję na talerzyk i jeść w akompaniamencie gorzkiej kawy lub herbaty :) Można przechowywać do 3 tygodni w lodówce, ale trzeba wykazać się naprawdę silną wolą. Przepis z bloga Komarki.

Składniki [na 220 ml czekodżemu]:
  • 2 bardzo dojrzałe banany [w kropki ;)]
  • 1/2 szklanki cukru
  • 50 g czekolady deserowej (ok. 70%)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu [albo cynamonu, przyprawy do szarlotki]


Wykonanie:

Banany pokroić w kawałki [półplasterki] i wraz z sokiem, cukrem i kardamonem podgrzać w rondelku i dusić około 5-7 minut. Zestawić z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada rozpuści się, po czym zmiksować wszystko blenderem na gładki krem. Przełożyć do słoika lub innego naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia. Można przechowywać w lodówce do trzech tygodni.

Moja uwaga: robiłam z przyprawą do szarlotki. Dałam czekoladę "Gorzką" Wedla o zawartości 64% kakao.


26 komentarze :

  1. ja bym tak wyjadała wprost ze słoiczka/miseczki. albo naleśniki bym posmarowała, o tak.

    OdpowiedzUsuń
  2. to musi być bardzo smaczne, nabrałam ogromnej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest bardzo, bardzo smaczne [i niebezpieczne dla figury...]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bananella musi być... niesamowita. Odkąd zobaczyłam ją na blogu Komarki nie daje mi spokoju. I muszę chyba w końcu ją przygotować, bo inaczej zwariuję. ;))

    Śliczną masz łyżeczkę.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. a dziękuję za komplement :)

    zrób koniecznie! bo to jest grzechu warte

    OdpowiedzUsuń
  6. Mea culpa... Przyznaje, ze przytrafia mi sie profanowac taki dzem w niedzielny, zimowy poranek ;))

    Pozdrawiam Nino!

    OdpowiedzUsuń
  7. Beo, ale to chyba z bardzo grubą warstwą? ;)
    pzdr

    OdpowiedzUsuń
  8. Zgadza sie : czasami wiecej jest dzemu niz brioszki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. nino, strasznie fajnie wyglada - nie przypomina tradycyjnego dzemu, ale raczej woocowo-czekoladowy, kolorowy mus. Lubie takie eksperymenty kuchenne.

    OdpowiedzUsuń
  10. brioszki to specjalny rodzaj pieczywa, deserowy, zupełnie inna kategoria, profanacja niezaliczona ;)

    Paulo - koniecznie, dawno nie musiałam tak bardzo wykazywać się silna wolą

    OdpowiedzUsuń
  11. ale mnie rozbawiłaś :))) miłego wieczoru

    Kuchareczko - tak, to nie jest tradycyjny dżem, zdecydowanie nie

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorze, ze sie dzis na cos przydalam ;)

    Milego! Zmykam wlasnie w objecia Morfeusza, zasypiam juz bowiem praktycznie na stojaco... :/

    OdpowiedzUsuń
  13. wcześnie :) dobranoc zatem

    PS. Beo, zachwyciłaś mnie notką o czarnym bzie. Sporo się dowiedziałam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie uwierzysz, ale mam w garze właśnie banany i czekoladę!:D

    Czy to jakaś telepatia?

    Pozdrawienia

    OdpowiedzUsuń
  15. No jeszcze prysznic przede mna i wieczorna lektura, ale komputer juz teraz bedzie odpoczywal ;)

    Ciesze sie, ze wpis o bzie sie przydal :)

    Dobranoc!

    OdpowiedzUsuń
  16. Olciaky - niewykluczone :) jej, ja w końcu muszę odwiedzić Mariankę w celach odbioru dżemu truskawkowego ;) może w październiku...

    OdpowiedzUsuń
  17. Te zdjęcia to chyba na Twoim ślicznym blacie w Twoje ślicznej kuchni robione?
    :)
    Przecudny talerzyk.
    O figurę się nie martw podejrzewam że Twojej nic nie zaszkodzi :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Cos czuje, ze bym sie polubila z tym dzemem :) Piekne zdjecia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. tego jeszcze nie znałam, ale pysznie brzmi

    OdpowiedzUsuń
  20. Banan i czekolada...już wiele razy pisałam jak uwielbiam to połączenie;)
    A to pasuje mi wprost idealnie do naleśników!

    OdpowiedzUsuń
  21. jest pychota , uwierzcie!;)

    Nino, poprosze jeszcze przepis na domowy ketchup niedlugo;]

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)