Ryż z kokosem na ostro



Ryż przygotowany z dodatkiem mleka kokosowego jest zupełnie inny od tego, który gości najczęściej na polskim stole. Jest kremowy. Tak, to właściwe słowo. Jest też niezwykle bogaty w smaku, dzięki kilku aromatycznym przyprawom. Myślicie, że wiórki kokosowe i ryż to połączenie wyłącznie deserowe? Hehe, spróbujcie. Przepis Nicoli Graimes z książki "Wok. 365 szybkich, świeżych i smakowitych dań".

Ryż kokosowy na ostro

Składniki [2 porcje jako samodzielne danie, 3-4 porcje jako dodatek do dania]:
  • 225 g ryżu basmati, opłukanego [ok. 250 ml]
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 325 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 3 strączki kardamonu, rozłupane, nasiona pokruszone
  • kawałek - ok. 2,5 cm kłącza świeżego imbiru, obranego i drobno posiekanego
  • 1 strąk czerwonego chili, drobno posiekany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść świeżej kolendry, posiekanej

Wykonanie:

Opłukany ryż wsyp do niewielkiego garnka, zalej wodą zmieszaną z mleczkiem kokosowym, posól i zagotuj pod przykryciem. Zmniejsz ogień, podłóż pod naczynie z ryżem żaroodporną płytkę i gotuj wciąż pod przykryciem 10-12 minut, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta przez ryż.

[moja uwaga: używałam garnka z grubym dnem, ryż pomimo braku żaroodpornej płytki nie przypalił się, gotowałam go na minimalnym ogniu 10 minut]

Zestaw naczynie z ognia i odstaw na 5 minut, pod przykryciem, Przełóż ryż do miski, wymieszaj widelcem i odstaw do wystudzenia [moim zdaniem niekoniecznie, nawet lepiej dać gorący].

Rozgrzej wok, wlej do niego olej, dodaj kmin, kozieradkę i kardamon i smaż 30 sekund, mieszając. Wsyp imbir, chili i połowę wiórków kokosowych.

Włóż do woka ugotowany ryż i wymieszaj bardzo dokładnie. Podawaj gorący ryż posypany pozostałymi wiórkami kokosowymi i kolendrą.

MOJE UWAGI:

Nie wolno doprowadzić do spalenia nasion w woku, smażenie - moim zdaniem - to maksymalnie 30 sekund, u mnie - przy bardzo dużym ogniu, już po 15 sekundach dodałam chili, imbir i wiórki kokosowe, po kolejnych 20 sekundach dodałam ryż i dobrze wymieszałam.

Podzieliłam ten przepis na dwie części. Raz robiłam z ryżem nieostudzonym, świeżo po ugotowaniu; kolejnego dnia dałam do woka zimny ryż. Ten zimny stał się mocno zbity, łatwiej było obchodzić się z gorącym, wybieram tę wersję dania.

Do dania użyłam tajskiego ryżu jaśminowego, który delikatny smak, zamiast orzechowego basmati. Stosuję je często wymiennie, chociaż basmati jest zdrowszy - jego indeks glikemiczny jest na średnim poziomie - 50 - niektóre źródła mówią o IG 56-69, podczas gdy jaśminowy ryż długoziarnisty to już 60 IG [chociaż tu rozpiętość odnośnie IG jest jeszcze większa].

Chili są różne, bywa że ktoś mi mówi, że dał 1 chili - jak w przepisie - i danie było nie do zjedzenia. Mój strąk chili był niezbyt ostry, staram się zawsze próbować odrobinę chili przed użyciem do dania, żeby sprawdzić jego ostrość - za wyjątkiem tych maleńkich chili [wielkości małego malca], które ZAWSZE są paląco - ostre.

Kmin rzymski pojawił się już w ofercie sprzedaży jednej z bardziej znanych firm przyprawowych. Największą trudność może sprawić kozieradka. Kupiłam ją kiedyś na wagę - w sklepie z żywnością azjatycką [pod Halą Mirowską w Warszawie] - koszt jest minimalny.

Niewykorzystane mleko kokosowe można zamrozić.

Wszystkie łyżeczki są - jak zawsze - płaskie. W tym przepisie to szczególnie ważne, bo przyprawy są niezwykle aromatyczne i nie można z nimi przedobrzyć.

12 komentarze :

  1. chyba spróbuje..bo dzis były żeberka wieprzowe. ;(.tęsknie za lekkim jedzeniem , tak jak za wiosną..kwiaty na moim blogu..pozdrawiam..:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No wlaśnie,ja głównie robię dziecku biały ryż w mleku kokosowym, a potem doprawiam na slodko. Wersja wytrawna z tymi przyprawami brzmi bardzo interesująco. Spróbuję! Bardzo intresujące uwagi, dla mnie zwłąszcza te o IG ryżu. Używam z reguly jaśminowego, którego zapach i aromat bardzo mi odpowiada, w basmati nie czuję tych obiecywanych orzechów, a tu pechowo korzystniejsze IG. Pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny świetnie wyglądający azjatycki przepis do mojej kolekcji:) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. ten ryż został stworzony specjalnie dla mnie!
    mleczko kokosowe, moc korzeni i do tego chilli, pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. wersja wytrawna zapowiada się obiecująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie taki ryz i zawsze jest na wytrawnie.
    Doskonale wiem o tym, ze basmati ma nizszy IG a to za sprawa SB, ale i tak stosuje jasminowy do kuchni tajskiej a basmati do indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda i na pewno równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kingo - jak już sprawdzam na stronach IG, to czemu nie umieścić tutaj tej wiedzy, prawda?

    Marta z delikatesów - pamiętasz jak dając Ci tę książkę w prezencie powiedziałam, że moim zdaniem jest bardzo dobra? jest :) wielka kolekcja dobrych przepisów

    thiesso - a ja prawdę mówiąc wiedziałam o basmati, ale jaśminowego - gdy byłam na diecie SB - w ogóle nie znałam; naprawdę się zdziwiłam, że ten jaśminowy ma tak wysoki IG... No ale cóż - kupiłam swego czasu duży worek w sklepie z żywnością azjatycką i jeść go pewnie będę jeszcze przez rok

    thiesso - moja książka nie mówi co to za kraj pochodzenia dania, jaka to jest kuchnia? indyjska?

    Mona - czy to lekkie, hmm, nie wiem, gdyby było z basmati, to na pewno IG byłby ok, bo mleko kokosowe jest ok

    slyvia, Paulo, Eve - :) super, bardzo się cieszę

    OdpowiedzUsuń
  9. A wiesz, że jak powiedziałam, tak zrobiłam? Ryż według tego przepisu spałaszowałam na piątkową kolację, wyszedł bardzo ciekawie... właśnie tak, jak napisałaś - kremowo:) a do tego tak słodkawo-korzennie, ale przy tym pikantnie.

    A za książkę jestem Ci naprawdę bardzo bardzo wdzięczna - już z niej korzystałam, przepisy rzeczywiście są fantastyczne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajna propozycja. Kokos i ostra papryczka muszą fajnie współgrać...
    Muszę wypróbować Twój przepis.
    Pozdrawiam,
    SWS

    OdpowiedzUsuń
  11. MZ - mam nadzieję, że Ci posmakuje. Pzdr serdecznie
    Nina

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny ryż, ale faktycznie lepiej podsmażać zanim ostygnie i się pozbryla :)
    Ewa

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)