Czekoladowy krem z ciecierzycy


Zanim powiesz "ble", przeczytaj listę składników - to smakuje lepiej niż brzmi. Jemy ciasta z warzywami [marchewką, fasolą, burakiem] - jedno z najsmaczniejszych czekoladowych to ciasto czekoladowe z cukinią. Ciecierzyca uznawana jest za dobre źródło pełnowartościowego białka, błonnika, witamin z grupy B i wielu składników mineralnych: zawiera fosfor, potas, większość witamin z grupy B, żelazo i błonnik - jest to więc zdrowsza alternatywa - na pewno dla osób na bezmlecznej diecie czy z nietolerancją laktozy. Nie namawiam by nazywać to nutellą, ba! nawet "a'la nutella" tu nie pasuje. Smakuje inaczej i na pewno nie jest dla każdego. Testerów tego kremu, oprócz mnie rzecz jasna, było czworo. Oto opinie kobiece: "Mogę być szczera? [pytanie jeszcze przed spróbowaniem]. Hmm, to jest naprawdę bardzo dobre, trochę jak snickers" i "Naprawdę dobre"; męska: "Czuć, że dietetyczne, ale serio - to jest dobre". Przepis z wegańskiego blogu BitterSweet, zmieniony. 

To jest też debiut przyprawy - tonka. Tonka ma bardzo specyficzny zapach – nuta wanilii i rumu miesza się z lekko migdałowym i karmelowym aromatem. Dziękuję za niego Bei, od której pewnego zimnego, zimowego dnia otrzymałam paczkę z przyprawami, a w moim domu zapachniało wanilią i wiosną.


Czekoladowy krem z ciecierzycy

Składniki:


  • 430g ugotowanej ciecierzycy [0,5 szklanki = 95g], może być z puszki
  • 1/3 szklanki solonych orzechów ziemnych, prażonych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorzkiego holenderskiego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka kawy espresso [suchej - proszku]
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii [albo cukier z wanilią]
  • 1/4 - 1/3 startego ziarna tonka [opcjonalnie]
  • 2 – 4 łyżki wody albo płynu pozostałego z gotowania ciecierzycy


Wykonanie:

Orzechy uprażyć na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku. Przełożyć je do niewielkiego malaksera, miksować przez kilka minut, aż do czasu, gdy z orzechów wydobywać się będzie oleista substancja.



Ciecierzycę zmiksować w większej misie od malaksera, dodać cukier, kakao, olej, kawę, ekstrakt z wanilii i masę orzechową. Zmiksować ponownie i dodać tyle wody, by otrzymać gładką, wilgotną masę. Dodać starte na drobnych oczkach ziarno tonka. Warto użyć jeszcze tzw. żyrafy by otrzymać naprawdę gładkie puree - albo/i przetrzeć przez sito.

Jak to się je? Łyżeczką - na deser. Albo do chleba. Albo jako składnik deseru: jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, udusić pokrojone na małe kawałki na kilku łyżkach wody, aż jabłko zmięknie, odparować. Zmiksować razem z dwiema czubatymi łyżkami tego kremu - 2 nieduże porcje.


17 komentarze :

  1. Wygląda zachęcająco. Przeczytałam listę składników, i wprowadzając małe zmiany zaryzykowałabym zrobienie tego specjału :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślę, czytając listę składników, że to musi być naprawdę dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie powiedziałam "ble" ale "o rany, to tak można?":)

    Ty szczęściaro, tonkę dostałaś.. a ja się rozglądam za nią bezskutecznie w Polsce..

    Brawo za odwagę w przygotowaniu musu, na prawdę!

    OdpowiedzUsuń
  4. O takim patencie jeszcze nie słyszałam, ale muszę spróbować. Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo intrygująco i pysznie. Nie mniej jednak będę musiała się przełamać ciecierzyca na słodko to tak jak tort fasolowy. Zapewne twój przepis będzie pierwszym z którego skożystam. Pozdrawim słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam niczemu juz sie chyba nie dziwie, wiec i pasty czekoladowo-ciecierzycowej chetnie bym sprobowala; ba - pewnie nawet zrobie za niedlugo :)
    I ciesze sie, ze tonka przypadla Ci do gustu! Bardzo sie ciesze :)

    Pozdrawiam Nino! I milego tygodnia zycze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie "ble"?! U mnie od razu było "och!" i "ach!" z zachwytu! Uwielbiam takie ciekawostki i ten przepis z pewnością zrealizuję!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie nietypowe połączenia i na pewno spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pisałam niedawno artykuł o takich słodkich, warzywnych pastach/kremach i już wtedy mnie to połączenie zaintrygowało. jak wiem że jest smakowity to niepozostaje mi nic, jak spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. zapowiada sie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie tam ble?
    Cala Azja wcina desery z fasoli, nadzienia z fasoli a nawet lody z fasoli to dlaczego nie deser z ciecierzycy? Ja tam bardzo chetnie zjadlabym taki specjal. Nawet bez tonki, chociaz pewnie to juz nie to samo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy przepis,musi być dobre!!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis, nietypowe składniki, a smak rewelacyjny! ;) Polecam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. powiem szczerze, że bałam się zaryzykować i wziąć się za ten przepis - nadal wolę ten krem: http://ninawkuchni.blogspot.com/2011/02/krem-czekoladowy-z-orzechami-laskowymi.html ale to jest zdrowsze ;)

    Thiesso - tonki nie było w oryginalnym przepisie - ja uznałam, że będzie tu pasować, może być też np. laska wanilii, albo nawet przyprawa do szarlotki - byleby coś aromatycznego, podkreślającego czekoladowość

    Jakub - no Twoja opinia jako prawdziwego testera liczy się podwójnie :))))

    jestem ciekawa czy jeszcze ktoś z Was zaryzykuje, proszę o donosy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis, lubię takie niebanalne połączenia, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny ten krem! Bardzo chciałabym spróbować, bo uwielbiam takie nieoczywiste połączenia :) I zapach ziaren tonka też :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kasiu, zdaj relację :)
    Komarko, też masz tonkę od Bei?

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)