Ostry krem z soczewicy







Prosty, aromatyczny i bardzo dobry przepis z książki: "Kuchnia wegetariańska z fantazją". Do chleba. Zamiast masła - do kanapki z serem i sałatą - albo solo.

Ostry krem z soczewicy

Składniki:
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 strąka czerwonej papryki [dałam 1 małą paprykę]
  • 2 strączki czerwonego chili [dałam 1 długi strąk]
  • kilka gałązek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soku cytrynowego [można nieco więcej]
  • sól
  • miód [dałam 1/2 łyżeczki]

Wykonanie:

Soczewicę wsypać do garnka. Czosnek obrać, przekroić i dodać do soczewicy. Wlać 350ml wody i doprowadzić całość do wrzenia. Zredukować temperaturę, nakryć garnek pokrywką i gotować soczewicę na małym ogniu, do czasu, aż prawie zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu zdejmować pokrywkę i sprawdzać czy soczewica nie jest za sucha. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody [u mnie było to konieczne]. Całość ostudzić.

Paprykę oraz chili umyć. Z papryki usunąć białe błonki oraz pestki, od chili odciąż ogonki, a strączki naciąć i czubkiem noża wyskrobać pestki [zostawiłam pestki, dałam w związku z tym tylko jedno chili]. Paprykę oraz chili posiekać tak drobno, jak to możliwe. Listki bazylii także bardzo drobno posiekać.

Ostudzoną soczewicę zmiksować dokładnie z oliwą, domieszać do niej paprykę wymieszaną z chili oraz bazylię. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz miodem.

Podawać do chleba/bułek/podpłomyków.      


11 komentarze :

  1. Bardzo smakowicie wyglądają te kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica jest dobra na wszystko. Ja najbardziej lubię zupę krem z soczewicy na ostro, w zimowe wieczory.

    OdpowiedzUsuń
  3. to moze byc fajny dodatek do pieczywa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne są takie dodatki na chlebek. Podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dużo aromatów pysznych w tym kremie. Podoba mi się na tą porę roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się, spróbowałabym!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, rozgrzewająco-oczyszczające, idealne na wiosnę! ale ten miód mnie niepokoi - nie sprawia, że pasta jest za słodka? pół łyżeczki to sporo jak na moje możliwości :) Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Olu, pasta w ogóle nie jest słodka. W książce jest napisane by dać miodu na czubek noża, ja dałam pół łyżeczki, to zaledwie 2,5 ml. Możesz dać jeszcze mniej- według Twojego smaku. Nie ma się czego bać ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Własnie widziałam soczewicowy hummus u Serwusowej, a tu proszę, kolejna pasta z soczewicą w roli głównej. Podoba mi się, Nino!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)