Panierowana cykoria z sałatką ziemniaczaną



Wyśmienite, zaskakująco wręcz smaczne. Smażone na najprawdziwszym maśle - choć na niewielkiej ilości, panierowane w bułce tartej, ale i migdałach - co dodaje smaku. Nie zostanę wegetarianką, bo lubię ryby, kurczaka, od czasu do czasu czerwone mięso czy prawdziwą wiejską wędlinę. Jednakże to właśnie wegetariańskie dania odkrywają przede mną warzywa w nowej odsłonie. "Kuchnia wegetariańska z fantazją" Kornelii Schinharl i Sebastiana Dickhaut to jedna z lepszych książek, jaką miałam w ręku - inspirująca, pełna prostych i szybkich potraw. Przygotowanie tego obiadu zajęło mi mniej niż godzinę [zrobienie zdjęcia minutę - co widać, ale niestety przez najbliższe trzy miesiące mogę nie mieć na to więcej czasu...]. Nie ma tu składników, których nie można by kupić w najbliższym sklepie. Połowa porcja da naprawdę sycące porcje dla dwóch osób.

Panierowana cykoria z sałatką ziemniaczaną

Składniki [dla 4 głodnych osób]:


  • 6 małych cykorii (ok. 800g) [dałam średnie]*
  • 300ml bulionu warzywnego**
  • 5 łyżek pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 duże jajka (rozmiar L)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100g bułki tartej [zmniejszyłam odrobinę na korzyść migdałów]
  • 2 łyżki zmielonych migdałów [mąki migdałowej]
  • 4-5 łyżek klarowanego masła***
  • cząstki cytryny, do dekoracji


Na sałatkę ziemniaczaną:

  • 800g ziemniaków (nierozgotowujących się)****
  • 4 dymki*****
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy [użyłam Dijon]
  • 2 łyżeczki łagodnego octu lub soku z cytryny [dałam pół na pół]
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4l wywaru od gotowania cykorii
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1-2 łyżki małych kaparów


Wykonanie:

Cykorię obrać z zewnętrznych zwiędłych liści, umyć i przekroić wzdłuż na pół. W szerokim garnku zagotować bulion warzywny i włożyć do niego cykorię. Nakryć garnek pokrywką, pogotować cykorię przez około 5 minut i wyjąć łyżką cedzakową. 1/4l wywaru [całość] zlać do naczynka i zachować [albo zostawić w garnku, żeby nie brudzić kolejnego naczynia].

Kiedy cykoria się gotuje, włożyć ziemniaki do garnka******, zalać je zimną wodą i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut, uważając żeby nie były za miękkie.

Dymkę oczyścić, umyć i pokroić w drobne krążki [u mnie drobna kostka]. Do wywaru od cykorii domieszać musztardę, ocet [dałam winny] lub sok z cytryny [albo oba w równych proporcjach] oraz oliwę.

Całość doprawić solą oraz pieprzem i domieszać kapary.

Ziemniaki odcedzić i ostudzić na tyle, żeby można je było obrać. Potem nabić na widelec i nożem ściągnąć skórkę. Ziemniaki pokroić na plasterki i wymieszać dokładnie z dymką oraz sosem. Spróbować czy sałatka jest dość pikantna. Jeżeli nie, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie octem.

Sałatkę odstawić do czasy, aż cykoria będzie gotowa. Na głęboki talerz wsypać mąkę. Na drugi talerz wybić jajka, rozkłócić je widelcem, posolić i popieprzyć. Na trzeci talerz wsypać bułkę tartą oraz migdały [mąkę migdałową], wymieszać je i także lekko popieprzyć.

Połówki cykorii panierować - najpierw dokładnie obtoczyć w mące, potem zamoczyć w jajku i na koniec obtoczyć w bułce. Na dużej patelni (albo nawet na dwóch) rozgrzać klarowane masło. Włożyć cykorię i smażyć ją na średnim ogniu na ładny brązowy kolor. Podczas smażenia od czasu do czasu obracać. Po usmażeniu przełożyć na duży talerz lub na półmisek, udekorować cząstkami cytryny i razem z sałatką ziemniaczaną podawać na stół.

MOJE UWAGI:

Po pierwsze uwagi odnośnie składników dałam w nawiasach kwadratowych.

*Robiłam z połowy porcji z ok. 500g cukinii. Cykorie dość grubo odcięłam przy końcach - bo te końce właśnie są gorzkie. Po przekrojeniu cykorii, trzeba się z nimi ostrożnie obchodzić, najlepiej gotować je w płaskim garnku, delikatnie obrócić cykorię w połowie gotowania, by równomiernie nasączyły się bulionem.

**Jeśli chodzi o ziemniaki - to szczerze powiem - nie wiem które gatunki dostępne w warzywniaku lub na bazarze [nie w Tesco, gdzie są opisane...] nie rozgotowują się, takie zwykłe też się nadają :)

***Ilość tłuszczu naprawdę jest wystarczająca [2 płaskie łyżki dla połowy porcji, może nawet mniej] - sprawdzone :) smażyłam na ceramicznej patelni, do której nic nie przywiera. Masło klarowane nie pali się nawet w wysokiej temperaturze. W razie jego braku pomieszałabym olej i masło, ale naprawdę warto użyć tylko masła - dla smaku.


****Bulion naprawdę warto przygotować samodzielnie, ja wiem, że 300 ml to niewiele, ale nadwyżkę można zużyć do risotto, albo do zupy. Możliwości jest wiele. Wywar jest ważny, bo to on w dużej mierze nadaje smak cukinii. Wywaru nie soliłam. Przygotowałam z TEGO przepisu.

***** użyłam 2 malutkich dymek i szczypiorków

******podaję przepis w oryginale, który zakłada gotowanie ziemniaków w mundurkach, o tej porze roku chyba lepiej obrać ziemniaki przed gotowaniem - zbyt dużo części jest do usunięcia, co innego gdy będziemy mieli młode ziemniaki; wodę, w której gotowały się ziemniaki posoliłam



16 komentarze :

  1. Robilam ta cykirie, faktycznie mila odmiana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cykoria bardzo mnie ciekawi, nigdy jej nie jadłam jako danie główne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taka cykoria :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wpadłabym na to aby ją smażyć, co dopiero panierować... Proszę jakie ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam smażonej cykorii> Ciekawie brzmi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. zraziłam się do cykorii po niesamowicie gorzkiej sałatce:(

    OdpowiedzUsuń
  7. Że też nigdy nie wpadłam na to, żeby cykorię upanierować i usmażyć :) Kiedyś często zapiekałam nadziewane cykoriowe łódeczki jako dodatek do obiadu. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja absolutnie uwielbiana cykoria, to wersja duszona na maśle z winem i ziołami, posypana potem ... podsmażonym na chrupko boczkiem :) No ale boczek też można zamienić na orzechy :) Takiej panierowanej jeszcze nie jadłam - może być ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja nie wiedziałam jak ją przygotować a u taka fajna prosta propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny ten przepis:) Sałatka ziemniaczana w tym stylu nigdy mi nie wychodziła, ale robiłam ją inaczej - może powinnam wypróbować ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  11. extra przepisik,bo ja jakos do cykorii "serca" do tej pory nie mialam,regularnie ja kupuje,bo to ulubiony przysmak moich swinek,ale jakos sama zawsze je omijam,moze czas to zmienic....hmmm...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. mniammmm, cykoria... zdecydowanie mam na nią ochotę, pysznie wygląda! :]

    OdpowiedzUsuń
  13. Przy pierwszej gwiazdce masz cukinię, Nino :)

    A całosc brzmi b. ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Podoba mi się pomysł panierowania cukini, ale nie ukrywam, że łakomym wzrokiem patrzę na sałatkę ziemniaczaną. Uwielbiam takie sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Lo - szukałam przepisu na sałatkę bez słoika majonezu, ta wersja naprawdę jest godna uwagi, koniecznie z kaparami!

    Aniu - że na Wigilię czy jak? ;)

    Gosiu - uśmiałam się, cykoria jest też dla ludzi

    Marta - warto

    Tili - wybieram orzechy i chętnie wypróbuję kiedyś Twoją wersję, może u Ciebie? :)

    Komarko - może i ja bym nie wpadła [nie lubię smażonych rzeczy] gdyby nie książka - mówię Ci, jest kopalnią pomysłów, jeśli jej nie masz, to bardzo polecam

    małgo - głąb jest gorzki, dlatego ja maksymalnie dużo odkrawam i wyrzucam, całość wtedy absolutnie nie jest gorzka

    Thiesso - ale też smakowała Ci tak bardzo? Bo ja jestem jej wielkim fanem, głównie dzięki migdałom w panierce.

    dziękuję Wam za wizytę i komentarze, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)