Pasta do chleba z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem i rozmarynem






Czosnek pod wpływem pieczenia staje się słodkawy, zupełnie tracąc ostrość. Czasem wrzucam kilka ząbków do piekarnika przy okazji pieczenia chleba albo mięsa - żeby mieć do późniejszego wykorzystania - możliwości jest wiele. Ta pasta jest świetna, koniecznie z rozmarynem [świeżo posiekanym albo oliwą rozmarynową]. Sama ciecierzyca byłaby dość mdła, trzeba ją jakoś "podkręcić" - tu jest pieczony czosnek i rozmaryn. 


To nie koniec dań z ciecierzycą, stay tuned.

Pasta do chleba z ciecierzycy z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 4 ząbki pieczonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy aromatyzowanej rozmarynem albo 2-3 łyżki oliwy + 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki wody z gotowania ciecierzycy

Wykonanie:

Na początek kilka czynności wstępnych. Oliwę aromatyzowaną rozmarynem otrzymamy w bardzo prosty sposób - wystarczy do butelki (albo słoiczka) wrzucić suszony rozmaryn, a jeszcze lepiej świeży, odstawić na co najmniej kilka dni, co jakiś czas potrząsać butelką - oliwa stanie się aromatyczna, rozmarynowa. Do tego przepisu wykorzystamy tylko 2 łyżki, ale ona ma wręcz nieograniczone zastosowanie.

Ząbki czosnku - nieobrane, rozdzielone od siebie, trzeba upiec w piekarniku. Nie opłaca się piec dwóch ząbków - upiecz od razu 20-30 sztuk, bo taki miękki czosnek idealnie pasuje do świeżej bagietki, rozsmarowany na niej, polany odrobiną oliwy - na przykład rozmarynowej. Czosnek piecze się w temp. 180 st. C przez 15-20 minut. Musi być bardzo miękki w środku.

Ciecierzyca: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy to mniej więcej pół szklanki suchej. Suchą ciecierzycę trzeba namoczyć na noc [10-12 h] w nieosolonej wodzie, a następnie - w tej samej wodzie - ugotować do miękkości. Odcedzić, zachowując wywar.

Kupuję ciecierzycę na wagę [jakieś 10-13 zł/kg] i przeważnie gotuję 40-50 dag, bo ciecierzyca ma przecież szereg zastosowań - zawsze można zrobić zdrową przekąskę z ciecierzycy albo sałatkę.

Wykonanie właściwe:


Ciecierzycę i czosnek zmiksować na gładką masę, dodać 2 łyżki oleju rozmarynowego, sól, pieprz. Aby uzyskać prawdziwie wilgotną masę dodałam wywar pozostały z gotowania ciecierzycy - 2-3 łyżki.

Podawać albo jako smarowidło do chleba - samo, albo zamiast masła [tylko nie żałujcie sobie i smarujcie GRUBO]. Albo jak chcecie :)

UWAGA: niski IG
W pierwszej fazie South Beach - zamiast chleba trzeba niestety użyć zastępczo sałaty, ale w drugiej fazie chleb w 100% żytni jest najlepszy - i dozwolony!



21 komentarze :

  1. Lubię wszelkie takie smarowidła z fasolowych, a dodatek pieczonego czosnku nęci tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nino- super ta pasta;) jako maniaczka ciecierzycy chętnie i ja ą zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm,pysznie brzmi,wprawdzie nie przepadam za cieciorka,ale ten czosnkowy dodatek na pewno dobrze jej robi :)
    Sliczna serweta :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to cos dla mnie, ciągle poszukuję nowych smaków do chleba z niskim IG :) wieczna montiniaczka :)
    ale to bardziej taka do jedzenia w domu, w pracy ten czosnek mógłby przeszkadzać, wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
  5. czosnek i cieciorka, to połączenie lubię najbardziej :)
    wygląda niezwykle apetycznie, i do tego obowiązkowo kromka ciemnego pieczywa :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę w końcu spróbować tej ciecierzycy bo aż wstyd że jej jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, pieczony czosnek! Tak rozkoszne słodkawy i aromatyczny... Bez wątpienia w połączeniu z ciecierzycą smakuje doskonale!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, i to co lubię groch włoski + czosnek, a ten pieczony faktycznie ma smak zupełnie nie podobny do surowego czosnku i jest pycha. tylko dlaczego zaraz do chleba ?:) ja jem łyżką, nigdy do chleba i dzięi temu można więcej tych pyszności zjeść!Pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  9. do chlebka takie smarowidelko jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  10. witam serdecznie ja pierwszy raz na blogu ale juz dodany do obserwowanych :) pysznosci same u widze na dodatek podane tak by cieszyly oko :)
    Wspanialy przepis mysle ze pyszny i zapewne wyprobuje :) od kad nie jem miesa spragniona jestem takich wlasnei nowosci :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bachullus - witam Cię serdecznie, dziękuję za miłe słowa :)

    aga - to fakt

    Kingo - no ja wiem, że Ty jesteś SB, a ja sobie tłumaczę, że żytni jest dozwolony - tym bardziej 1 kromka :) ostatnio przerabiam tyle ciecierzycy, że wyjadanie łyżeczką, to byłoby chyba już za dużo :)

    Zaytoon - byłam zaskoczona jak dobrze, bo robiłam tylko myśląc, że to może być dobre

    flusso - ech, bo ciecierzyca nie jest tak łatwo dostępna i często tylko Eko - przez to jest droga; ja odkryłam miejsce gdzie kupuję na wagę, więc korzystam

    Eve - u mnie w domu w zasadzie tylko mam ciemne ;)

    Etralo - no właśnie czosnek pieczony nie przeszkadza w kontaktach towarzysko-służbowych, bo jest łagodny, zupełnie inny od tego w stanie surowym [no i ten pieczony nie jest ciężkostrawny]

    Gosiu - serweta od mamy, a wcześniej od babci - krochmalona ;) mama mi w związku z tym krochmal wręczyła, ale ja chyba będę ją zanosić do magla, leń jestem ;)

    Malwinno - zrób, będziesz zadowolona

    Tili - to zakasuj rękawy - do tych Twoich chlebów będzie jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj, czy mozna użyć ciecierzycy z puszki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimie- tak, można dać z puszki. Pół szklanki to około 95g.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam (z puszkowanej) - rzeczywiście bardzo dobra pasta, piekę do niej chlebki pita z przepisu Tatter (rewelacyjne, bardzo polecam) i dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. cieszę się, że smakowało :)

    a które chlebki pieczesz?

    ja w zasadzie na okrągło piekę Tatterowca - w zasadzie trochę go zmieniłam, dodałam soję i siemię lniane

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo pyszna pasta, bardzo. Zwiększyłam wprawdzie ilość pieczonego czosnku do 4 ząbków i dodałam kilka listków świeżej mięty. Jem trzecią kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. dzięki za feedback ;) ale rozumiem pominęłaś rozmaryn? Czy dałaś rozmaryn i miętę?

    OdpowiedzUsuń
  18. Piekę Tatterowe chlebki pita, tatterowca jeszcze nie piekłam, przymierzam się - a odpisuję dopiero teraz, bo dziś znów robiłam tę pastę, zajrzałam w komentarze i przeczytałam Twoje pytanie :-) Jeszcze raz dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam! pysznna wyszła! super odpowiednik to tych wszystkich sztucznych "pastelli" itp ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! gratuluję

      Usuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)