Wyśmienita sałatka z truskawkami, kurczakiem z sosem z sera z niebieską pleśnią i grzankami










Najlepsza sałatka jaką jadłam - z kurczakiem polanym pysznym sosem z niebieską pleśnią, z truskawkami, które dzięki marynacie na bazie octu balsamicznego uzyskują zupełnie inny smak. Nie lubię sałatek na słodko (ta wcale taka nie jest), nie lubię sałatek z owocami, ale ta wersja zachęciła mnie do dalszych eksperymentów. Uważam, że dzisiejsza sałatka mogłaby znaleźć się w menu najlepszej restauracji. W przepisie podpala się alkohol - ja ze względu na wysokość płomienia - nie eksperymentuję z tym we własnej kuchni, chociaż nie wątpię, że to może jeszcze podnieść walory smakowe sosu. Na podstawie przepisu z bloga Asi.

Wyśmienita sałatka z truskawkami, kurczakiem z sosem z sera z niebieską pleśnią i grzankami

Składniki [2 porcje]:

sałata lodowa + kilka liści bazylii
1 mała bułka np. typu koperta

Pierś kurczaka:

  • 1 mała, pojedyncza pierś kurczaka (około 200 g)
  • kasza manna lub mąka
  • 1 łyżka oleju
Sos z sera z niebieską pleśnią: gorgonzoli albo Lazura:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brandy *
  • 60 g sera Lazur/gorgonzola
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
Truskawki:
  • 150 g truskawek (13 sztuk)
  • 2 łyżeczki cukru (oczywiście płaskie)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka kropli tabasco albo innego pikantnego sosu np. salsa de aji
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:

Sałatę porwać i ułożyć w głębokich talerzach razem z bazylią. Bułkę pokroić wzdłuż na 3 cienkie kromki, dobrze zrumienić w tosterze, ostudzić na kratce i pokroić w kostkę. Z braku tostera, kromki można pokroić na kostkę i zrumienić na suchej patelni.

Truskawki: obrać z szypułek, pokroić na kawałki. Do miseczki wsypać cukier, dodać ocet balsamiczny, tabasco i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać a następnie dodać truskawki i jeszcze raz wymieszać, odstawić.

Pierś kurczaka: opłukać i dokładnie osuszyć, oczyścić z kostek i włókien. Posypać solą i obtoczyć w kaszy lub mące. Rozgrzać średnią patelnię, wlać olej i jak będzie gorący położyć pierś kurczaka, przykryć luźno kawałkiem folii aluminiowej - a jeszcze lepiej pokrywką [sałatkę robiłam dwa razy i z pokrywką jest mniej pracy]. Smażyć na średnim ogniu przez około 8 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 7 minut już bez przykrycia z folii/pokrywki. Po usmażeniu odłożyć na kratkę i pokroić dopiero po zrobieniu sosu - w tym czasie pierś odpocznie. Patelnię wytrzeć ręcznikiem papierowym i przygotować na niej sos z gorgonzoli/Lazura.

Sos z Lazura/gorgonzoli: Na średnim ogniu na patelni roztopić masło, wlać brandy i podpalić (uwaga, płomień może być wysoki!), zdjąć patelnię z ognia. Gdy płomień zgaśnie dodać gorgonzolę i śmietankę. Mieszać cały czas aż ser się rozpuści. [moja wersja: roztopiłam masło, wlałam brandy, pozwoliłam jej trochę odparować, dodałam ser i śmietankę podgrzewając do rozpuszczenia]

Sałatę doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie), pierś kurczaka pokroić i ułożyć na sałacie razem z truskawkami (bez sosu, w którym się marynowały), polać sosem z gorgonzoli i doprawić świeżo solą - w razie potrzeby. Na końcu posypać grzankami.

* lub whisky, alkohol będzie podpalany na patelni, co wpłynie na podniesienie walorów smakowych sosu/sałatki. Eliminujemy alkohol a pozostawiamy sam skoncentrowany smak brandy lub whisky.



8 komentarze :

  1. cóż za połączenie :) do odważnych świat należy, łączmy smaki, a co ;) !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam podobną sałatkę - faktycznie pyszna, ale Twoja wygląda na wyjątkowo ekluzywną wersję. Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie połączenia , prześliczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy sos. Sałatka z nim musi świetnie smakować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyprobowalam ten przepis. Naprawde warto. Polecam, dopoki jeszcze mozna dostac truskawki. Pozdrawiam. Abiku.

    OdpowiedzUsuń

 

Translate

Archiwum bloga

Etykiety

Szczególnie polecam (174) Zdrowa dieta (166) Obiad (125) Przekąski i dodatki do dań (124) Bezmięsne (104) Boże Narodzenie (96) Ciasta (93) Kuchnia polska (78) Impreza (76) Jak zrobić (76) Zupy (67) Bez jajek (63) Wielkanoc (62) Warzywa (57) Niski IG (50) Lekkie kolacje (47) Czekolada (46) Śniadania (45) Desery (44) Z piekarnika (44) Pesto i pasty do chleba (42) Dieta bezmleczna (37) Grzyby (34) Sałatki (32) Kurczak (31) Bezglutenowe (30) Ryby i owoce morza (30) Przepisy dla biegaczy (29) Dania do pracy (28) Tanie gotowanie (28) Wiosna (28) Ciastka (27) Obiad w 30 minut (25) Szybkie (25) Jabłka (24) Kuchnia staropolska (23) Serniki (23) Papryka (22) Pieczywo (22) Ryby (22) Napoje i koktajle (20) Truskawki (20) Danie główne (18) Przystawka (18) Śliwki (18) Kolacje (17) W prodiżu (17) I faza South Beach (15) Małe słodkości (15) Szpinak (15) Dynia (14) Lato (14) Owoce w roli głównej (14) Drożdżowe (13) Spis treści (13) Makaron (12) Płatki owsiane (12) Rabarbar (12) Szparagi (12) Ciecierzyca (10) Fasola (10) Wieprzowina (10) Dieta lekkostrawna (9) Grill (9) Kasza jaglana (9) Pomidory (9) Wołowina (9) Kanapki (8) Na działce (8) Soczewica (8) Bakłażan (7) II faza South Beach (7) Jagnięcina (7) Kasza manna (7) Kasza pęczak (7) Śledzie (7) Jarmuż (6) Przetwory (6) Wędlina (6) Cukinia (5) Inne (5) Kalafior (5) Kapusta (5) Weekendowa cukiernia (5) konfitury (5) Bób (4) Cielęcina (4) Gordon Ramsay (4) Kasza jęczmienna (4) Wiśnie (4) Jagody (3) Lody (3) Tajine (3) Wykorzystanie białek (3) Wykorzystanie żółtek (3) Gęsina (2) III faza South Beach (2) Jeżyny (2) Królik (2) Maliny (2) Pizza (2) Z szybkowaru (2) Zupa (2) Bataty (1) Botwinka (1) Chia (1) Dziczyzna (1) Kaczka (1) Kasza bulgur (1) Kasza gryczana (1) Kasza kukurydziana (1) Kasza owsiana (1) Komosa ryżowa (1) Mleko kokosowe (1) Perliczka (1) Weekedowa Piekarnia (1) Weekendowa piekarnia (1) Wolnowar (1)